Stockholmsbon Calle Myrsell och Hallänningen Per Carlsson hamnade båda på första i tävlingsgrenen traditionell grötkokning. Foto: Privat

Världsbäst på gröt – igen

Uppdaterad
Publicerad

Steningebon Per Carlsson kom på delad första plats under grötkoknings-VM i grenen traditionell gröt. Med förra årets vinst i specialklassen gör det här Per till den andra i världen att ha kammat hem förstaplats i båda grenarna.

– Det känns helt fantastiskt, både verkligt och overkligt på samma gång, säger Per Carlsson.

Under lördagen hölls den 25:e upplagan av grötkoknings-VM i den lilla Skotska höglandsbyn, Carrbridge. Där tävlade 12 nationer om vem som kunde laga den bästa traditionella gröten med de tre ingredienserna, krossad havre, salt och vatten. Men för de som ser potentialen i att göra mer av gröten fanns tävlingsgrenen, specialklassen som Per Carlsson förra året tog första plats i.

Delad förstaplats

I år räckte däremot inte Pers specialare hela vägen, men bättre gick det i grenen traditionell grötkokning där han tillsammans med Stockholmsbon Calle Myrsell fick dela på första plats och titeln som bäst grötkokare i världen.

– Det är inte så vanligt, men de kunde inte skilja på våra gröträtter. Motståndet var väldigt svårt. Det är många som vunnit VM sen tidigare, professionella kockar och människor från många nationer. Det kändes väldigt bra när jag lagade gröten, säger Per.

Vad gör man efter att ha blivit bäst i världen på att koka traditionell gröt?

– Man kan utveckla och marknadsföra produkten havrekross som tidigare varit mest vanlig till brödbak, men som också fungerar till annan matlagning så som grötrisotto. Nu ska vi fira segern med ett litet grötevent på vandrarhemmet i Steninge, säger Per Carlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer