Lantbrukaren Lars producerar sin egen el av kobajs – i biogasanläggning

Uppdaterad
Publicerad

Lars Paulson har producerat egen el av kogödsel i en biogasanläggning på gården sedan 2012. Den biogas som inte blir el uppgraderas till biobränsle och säljs på en mack i närheten av hans gård.

I klippet berättar han om förutsättningarna för att driva en egen biogasanläggning och vad han tror om framtiden.

Lars Paulson har länge vetat att det skulle vara nödvändigt att satsa på förnybar energi i egen regi. Samtidigt tycker han att omställningen går för långsamt.

– Om fler ska kunna göra detta måste vi komma förbi en rad hinder, det behöver finnas ekonomiska förutsättningar för lantbrukare och det har det inte funnits förrän nu, säger Lars Paulsson.

Notan: 32 miljoner

Hans egen anläggning utanför Långås, i Falkenbergs kommun, har kostat 32 miljoner och då erhöll han ett investeringsstöd om 10 miljoner. Biogas-macken som hans förening driver fick stöd från Naturvårdsverkets Klimatklivet.

– Det är helt avgörande för att vi ska kunna producera förnybart bränsle på det här sättet, säger Lars Paulson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.