Kräver stöd för lantbrukare efter energiprischocken

Uppdaterad
Publicerad

Jordbruk kommer läggas ner och matpriserna skjuta i höjden. Det spår kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg om inte regeringen hörsammar hans ”nödanrop” om ett tillfälligt stöd till lantbrukare för att klara de höga energipriserna.

– Läget är riktigt akut, säger Per Svensson (S).

Jordbruk sysselsätter många i Falkenbergs kommun. Men de höga energipriserna ses som ett hot mot den framtida verksamheten.

– Bara den senaste veckan har jag tagit emot ett antal samtal där de ser ganska hopplöst på situationen. Elfakturor har tredubblats och dessutom har man drabbats av högre foderpriser, säger Per Svensson (S).

Starta klippet för att se honom berätta mer om situationen för lantbrukare och vad Per Svensson (S) vill åstadkomma med sitt nödanrop till regering och riksdag.

Landsbygdsministerns kommentar

Till SVT Nyheter Halland lämnar landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) följande kommentar:

– Regeringen följer noggrant utvecklingen för Sveriges bönder och den situation vi nu har med tanke på det höga kostnadsläget, som främst är en effekt av höga energi- och drivmedelspriser och höga priser på insatsvaror.

Hon skriver också att man har en nära dialog med LRF:s ordförande i frågan.

– Sveriges bönder bidrar inte bara med den goda maten, de är också landsbygdsutvecklare, klimatomställare och gröna jobbskapare. Det ska de fortsätta vara. Därför investerar regeringen över 64 miljarder för Sveriges jordbruk och landsbygder under nästa period av jordbrukspolitiken, det vill säga för 2023-2027.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.