Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Trots hård konkurrens – centrumhandeln ökar Foto: TT och SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Trots hård konkurrens – centrumhandeln ökar

Publicerad

För ett år sedan invigdes köpcentrumet Hallarna i Halmstad. Då fanns en del oro för vad som skulle hända med handeln i stadskärnan. Men så här långt visar siffror på att den ökat.

Totalt omsatte handeln i Halmstads stadskärna 1 939 miljoner kronor under 2017. En liten uppgång med 0,2 procent från året innan. Det visar rapporten Cityklimatet som tagits fram av branchorganisationen Fastighetsägarna och konsultföretaget WSP. Stefan Petersson är ordförande för Halmstad City, som arbetar för en god handel i stadskärnan, och han är trots allt inte förvånad över ökningen.

– Även om köpcentrum tagit marknad tror jag det också varit nyttigt genom att fler människor tar sig till Halmstad, när det nu finns ett större utbud. Som det känns tror jag handeln i centrum kommer fortsätta öka i takt med att vi blir duktigare, säger Stefan Petersson.

Är det här ett tecken på att det finns plats både för ett köpcentrum utanför staden och en centrumhandel?

–  Det är en balans och det får inte bli för många köpcentrum. Det kommer att urholka det både för köpcentrum och citykärnan, säger Stefan Petersson.

De stora vinnarna

Hans bild är ändå att affärer som säljer kläder inne i centrum får det allt tuffare genom konkurrens både från köpcentrum och internethandel. Restauranger och kaféer är de stora vinnarna.

– Det är viktigt att vi inte bara har sådant. Men jag tror vi kan hitta nya affärsmodeller för klädesaffärerna som gör att det kommer att lyfta igen, säger Stefan Petersson.     

I klippet ovan förklarar han varför han inte är direkt förvånad över den ökade centrumhandeln.

SVT rapporterade · Var handlar du helst?

07.22
Helst, i centrum. Men på vintern är det bekvämt att ha all service inomhus. I Malmö där jag bor finns det alltför många köpcentrum, samtidigt som centrum utarmas.
08.00
Inne i stan. Gillar inte köpcentra.
08.00
Handlar helst på Hallarna. I centrum är det svårt att hitta parkering, och de parkeringar som oftast finns är dyra. Åker hellre en längre bit, sen är öppettiderna i stan urusla för de som jobbar 8-5. När man är på hallarna behöver man aldrig tänka på regn/snö/blåst.
08.00
Jag handlar helst nära en gratis parkeringsplats. Det jag handlar skall kunna tas hem på ett praktiskt sätt och då är bilen överlägsen, jag är inte den som handlar för nöjes skull. Eftersom parkeringar i centrum alltid är rejält avgiftsbelagda söker jag mig utanför stadskärnan där jag inte riskerar att komma 10 min för sent tillbaka till bilen och hitta en lapp på rutan, vilket hände senast jag var i centrum
09.14
Jag handlar i city. Känner mig instängd på köpcentra.
09.14
Viktigast är att jag enkelt kan parkera. Ibland är det svårt i stan.
09.14
Jag brukar handla på köpcentra
10.27
Handla vill jag göra i centrum. Jag blir olycklig och stressad av att springa runt på köpcentra.
11.16
Bygg fler p-platser i centrum och inför p-skiva så handlar vi där
Måste göras enklare och systemet med app betalning gjorde det dyrt för företagsbilar att parkera i centrum.
11.25
Där det är bra öppettider och bra tillgång till toaletter när barnen är med. Detta kan inte centrum efterleva därför hallarna!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer