Foto: TT/SVT

Handgranatsattacker har ökat kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

Antalet attacker där man använder sig av en handgranat som vapen har ökat markant i Sverige på tre år. 2014 hade polisen åtta inrapporterade ärenden. 2016 hade siffran nästan sjudubblats.

– Det är en helt oacceptabel situation för Sverige som dessutom skiljer sig från övriga länder i Europa, säger en expert vid polisens nationella operativa avdelning, Noa.

Att använda sig av en handgranat som vapen blir allt vanligare i Sverige. Senast förra veckan detonerade en granat på en parkeringsplats mitt i ett bostadsområde i Halmstad.

Siffror från polisen visar att man i hela landet hade åtta inrapporterade ärenden som gällde handgranatsattacker år 2014, men enligt statistiken ska ingen av dem ha detonerat. Förra året låg siffran på 52 varav fler än hälften av granaterna, 27 stycken, detonerade.

Granatexplosion i Halmstad

– Vi ser naturligtvis allvarligt på det. Det är en helt oacceptabel situation för Sverige som dessutom skiljer sig från övriga länder i Europa när det kommer till handgranatsattacker från kriminella, säger en expert vid polisens nationella operativa avdelning, Noa, som vill vara anonym.

Innebär det att det finns fler handgranater här?

– Det går inte att säga att det finns fler här än i andra länder i Europa. Men man kan konstatera att de används här på ett sätt som man inte ser i något annat land i Europa. Vi särskiljer oss extremt.

”Barn har hittat handgranater”

I första hand har attackerna varit riktade mot bilar eller bostäder som på något sätt är länkade till en kriminell person eller anhörig. Men 2015 såg polisen att kriminella i större utsträckning började slå till mot mål som inte hade någon direkt koppling till gängkonflikter.

– Något vi ser som väldigt oroväckande är att vi 2015 såg att man började kasta granater mot både socialkontor, polisstationer och poliser. Då började man ge sig på staten och samhället.

LÄS MER: Polisen: Handgranat dödade pojke

I takt med att handgranatsattackerna har ökat har man också sett hur oskyldiga blivit drabbade.

– Man kan ha tagit fel på en adress så att den hamnat hos oskyldiga familjer där det finns barn och man har gömt handgranater vid lekplatser. Vi har exempel på där barn har hittat granater. Det är snarare förvånande att inte fler har dött, säger experten vid Noa.

Finns i hela landet

Polisen konstaterar också att det inte handlar om ett storstadsproblem utan att kriminella nätverk i hela landet kan ha tillgång till handgranater. En bild som delas av polisen i Halmstad där den senaste granatattacken i landet inträffade.

– Ja. även om inte tillgången är riktigt lika god som i storstäderna så finns den här också helt klart, säger Peter Hejdström, chef för utredningssektionen i Halmstad.

Instabila granater

Enligt polisen kommer samtliga av de handgranater som beslagtagits eller detonerat de senaste åren från forna Jugoslavien och de mest använda modellerna heter M75 och M52.

– De flesta granaterna är gamla. De kan vara stabila, men det vet man inte för man har ingen aning om hur de förvarats. Bomskyddet har konstaterat att de är instabila.

Att inneha en handgranat menar polisen därför kan vara förenat med livsfara.

”Måste få ett bättre grepp”

Ökningen tror polisen har med fem huvudfaktorer att göra. Det handlar dels om tillgången, det billiga priset och en ”följa john”-effekt.

– När någon vågar ta det steget så vågar andra kriminella som inte hade vågat göra det annars följa efter.

Hur ska man få siffrorna att peka nedåt?

– Det handlar om samverkande saker från olika delar i samhället. Man behöver naturligtvis få ett bättre grepp om tillgången för att minska tillgången och det måste vi göra tillsammans med andra länder, säger experten vid polisens nationella operativa avdelning.

Handgranatsattacker

2014: 8

2015: 48, varav 10 detonerade

2016: 52, varav 27 detonerade

Skadade: 2014-2016: Minst 2 kända

Dödade: 2014-2016: 1 (2016)

Källa: Polisen

Fem orsaker till ökningen

1. Tillgången

2. Det billiga priset i förhållande till effekten

3. Antalet gängkonflikter i landet

4. Normaliseringen. Om någon vågar börjar fler ta efter

5. Låg risk att åka fast

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granatexplosion i Halmstad

Mer i ämnet