Polisen gick vid 10-tiden ut och vädjade till allmänheten att höra av sig med uppgifter för att få stopp på ytterligare hämndaktioner. Foto: SVT/TT

Explosion i lägenhet

Uppdaterad
Publicerad

En pojke i åttaårsåldern avled på måndagsmorgonen efter att en handgranat kastats in i en lägenhet som han var på besök i, i Biskopsgården. En av teorierna är att explosionen skulle vara en hämndaktion efter dubbelmordet på Vår krog- och bar och polisen har startat en särskild händelse. – Ta kontakt med oss innan detta eskalerar fullständigt, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg i en vädjan till allmänheten.

Det var kvart över tre på måndagsmorgonen som SOS fick larmet om en explosion på Dimvädersgatan i Biskopsgården. Enligt polisen har en handgranat kastats in genom ett fönster och detonerat. Den första polispatrullen fick bära ut ett allvarligt skadat barn som kördes med ambulans till Östra sjukhuset. Sjukvården meddelade senare att barnet avlidit.

– Det är en pojke i åttaårsåldern som har avlidit i någon slags explosion i lägenheten, säger polisens presstalesman Hans Lippens.

Polisen bekräftar att pojken inte var skriven på adressen utan att han var på besök. Än så länge vill polisen dock inte gå ut med eventuellt släktskap till personerna som bodde i lägenheten. Enligt polisen det befann sig flera barn i lägenheten.

– Det var väldigt många barn och vuxna i lägenheten så det kunde ha varit betydligt fler som kunde kommit till skada, säger polisens presstalesman på plats Thomas Fuxborg.

På förmiddagen kunde polisens tekniker slå fast explosionen berodde på att att en handgranat kastats in lägenheten. Förutom pojken har flera personer förts till sjukhus efter expolsionen men ingen skall ha skadats allvarligt.

– Någon utifrån kan omöjligt ha vetat vilka som befann sig i lägenheten och att en åttåring har dött är helt avskyvärt, säger Thomas Fuxborg. 

”Våra sängar skakade av smällen”

– Jag vaknade av någonting minns jag, och sen kom en jättehög smäll, säger en person som bor i huset.

Ingen i grannens lägenhet blev skadad av smällen men de blev väldigt chockade.

– Våra sängar skakade av smällen, vi fick panik, säger grannen.

Grannen bekräftar också att de bor flera barn i lägenheten och känner sig orolig för hur det här kan utvecklas.

– Ingen vet vad som händer nu.

Läs också: Dödsexplosionen chockar Biskopsgården

Koppling till Vår krog- och bar

Göteborg har de senaste åren skakats av ett stort antal skottlossningar och grova våldsbrott kopplat till gängkonflikter i staden. Polisen bekräftar att en av de livstidsdömda i Vår krog- och bardådet är skriven på adressen där explosionen inträffade.

– Det är kriminella personer i miljö som vi i polisen jobbar emot, säger polisens presstalesperson Ulla Brehm.

Har det är att göra med dubbelmordet på Vår krog- och bar?

– Man kan inte utesluta hämnd, det är självklart att man måste se ett samband. Men vi har flera teorier, säger Ulla Brehm.

Har det riktats några hot mot dem som bor på adressen?

– Jag har inga detaljer om det, men det är en hotfull miljö att vara grovt kriminell, säger Ulla Brehm.

Mobilt poliskontor upprättas

Polisen går nu igenom övervakningskamerorna i området.

– Det tar en stund att titta igenom materialet men minutrarna före och efter är mest intressanta. Den analysen måste vi göra i lugn och ro, säger Hans Lippens.

På Friskväderstorget har polisen upprättat ett mobilt kontor dit de uppmanar personer som har tips att vända sig. De har även under morgonen startat en särskild händelse.

Polisen gick vid 10-tiden ut och vädjade till allmänheten att höra av sig med uppgifter för att få stopp på ytterligare hämndaktioner.

– Ta kontakt med oss innan detta eskalerar fullständigt, säger polisens presstalesman på plats Thomas Fuxborg.

  • Biskopsgården med närliggande stadsdelar på Hisingen i Göteborg har drabbats av en rad grova våldsbrott med misstänkt, eller bevisad, koppling till kriminella gäng. I flera fall har personer utanför gängen dödats. Några exempel:
  • I juli 2012 sköts en ung man till döds utomhus nattetid i Biskopsgården. Två unga män anhölls, men släpptes. Mordet beskrivs ibland ha varit viktigt för den fortsatta våldsutvecklingen.
  • I september 2013 sköts två unga män ihjäl med automatvapen vid en bänk. Även detta brott är ouppklarat, och kan ha fått stor betydelse.
  • I mars 2015 blev två personer dödade och åtta fysiskt skadade när två män med automatvapen öppnade eld på en restaurang. Ett av dödsoffren var ledande i ett gäng. Åtta män dömdes i tingsrätten för dådet, två av dem till livstids fängelse. Domarna har överklagats.
  • I april 2015 sköts en man till döds i stadsdelen Brämaregården. En av de dömda för restaurangskotten dömdes även för detta mord.
  • I juni 2015 omkom fyra personer, bland dem en fyraårig flicka, när en bil sprängdes under körning i Torslanda. Ett av offren var en man som haft en ledande roll i ett kriminellt gäng. Händelsen utreds som mord. En man var anhållen för inblandning i dådet, men släpptes senare.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.