Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
På företaget jobbar 37 personer. Maximilian Blomqvist och Marie Carlsson är två av dem som helst tar cykeln till jobbet. Foto: Kristian Åkergren/SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Häng med till Halmstads cykelvänligaste arbetsplats

Uppdaterad
Publicerad

Ett trettiotal företag i Halmstad har tävlat om att bli kommunens cykelvänligaste arbetsplats. Nu står det klart att it-företaget DH Solutions är vinnaren. De har under lång tid jobbat aktivt för att få sina medarbetare att välja cykeln framför bilen, både till jobbet och i tjänsten.

– Det känns oerhört kul och hedrande. Samtidigt är det ett bevis på att det vi gjort under de här åren har gett resultat, säger vdn Helena Eriksson.

Företaget sysslar med it-lösningar och har sammanlagt 37 anställda. Av dessa är det en tredjedel som tar cykeln till jobbet. Två av dem är teknikern Maximilian Blomqvist och projektledaren Marie Carlsson.

– Det är kul att jobba på ett företag som främjar cykelkulturen i Halmstad, säger Maximilian.

– Jag tycker det är en skön start på dagen. När man cyklar hem sen blir det ett sätt att koppla bort allt, tillägger Marie.

Vissa av de anställda har cykelhjälmen nära till hands. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Bastu blev torkskåp

Det märks tydligt att företaget vill att fler följer deras exempel. På plats finna bland annat två cykelställ varav ett sattes in i år. Där står en elcykel som personalen uppmanas att använda så ofta som möjligt.

Innanför en entré finns ett skåp med hjälmar, reflexvästar och cykelpump. Ett stenkast bort ligger ett omklädningsrum med dusch och en bastu som gjorts om till torkskåp för blöta cykelkläder.

Helena Eriksson är vd på DH Solutions i Halmstad. Foto: Kristian Åkergren/SVT

– Vi har också haft olika utmaningar för att peppa personalen. Exempelvis har de fått köra en konstrunda med cykel och checka av fem olika konstverk i sin hemkommun. En annan utmaning har varit att få byta ut en buss-eller bilresa mot en cykelresa, säger Helena Eriksson.

”Stillasittande jobb”

Hon tillägger att företaget främjar cykelanvändandet av två skäl. Det första är för att göra en insats för miljön.

– Sen har vi ett ganska stillasittande jobb, så vi prioriterar motion och hälsa, förklarar Helena Eriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimat

Mer i ämnet