Gula gubbens bil började brinna 500 meter från hans bostad. Foto: SVT/Mikael Berglund

Här börjar ”Gula gubbens” bil brinna under färden

Uppdaterad
Publicerad

Varbergsprofilen Geta Lööf, eller ”Gula gubben” som han också kallas, fick sig en rejäl chock när han skulle åka och fika med sina kompisar på Getterön. Femhundra meter från bostaden i Derome i Varbergs kommun började hans bil brinna och efter misslyckade släckningsförsök med kepsen fick han överge sitt fordon.

Geta Lööf, känd från flera festivaler och tv-program, brukar varje tisdagsmorgon åka till Getteröns flygplats för att fika med några kompisar. Han trodde att den här tisdagen skulle bli som vanligt, men den visade sig snarare bli raka motsatsen.

– Jag hade kommit cirka femhundra meter från bostaden när jag såg att det kom rök från undersidan av sätet, berättar Geta Lööf.

Försökte släcka med kepsen

Han stannade bilen och klev ur. Därefter böjde han sig ner och upptäckte små lågor på golvet under sätet.

– Jag försökte släcka med kepsen, fortsätter han.

När han lyckades få bort några av lågorna upptäckte han hur det istället brann i framsätet. Därefter tilltog elden snabbt.

– Jag tänkte jävlar och sprang därifrån, säger Geta Lööf.

Känner sig chockad

Efter att ha kontaktat räddningstjänsten ringde han sin kompis som kom springande med en brandsläckare. Men då elden var för kraftig var det omöjligt att komma nära.

Snart dök brandbilarna upp. Men då var bilen redan helt övertänd.

– Vi spärrade av Sjötorpsvägen och släckte. När den skulle bärgas fick vi rycka ut igen och släcka. Vi har ingen aning om varför det började brinna, säger Niklas Rosenberg, inre befäl på räddningstjänsten i Varberg.

Geta Lööf beskriver händelsen som konstig. Han klarade sig helt oskadd men känner sig en aning chockad efter det inträffade.

Vad tror du är orsaken till att det började brinna?

Det finns två alternativ. Antingen har en råtta bitit sönder en ledning eller så har det varit kortslutning i värmeslingorna i sätena, svarar Geta Lööf.

Ska skaffa brandsläckare

Han tillägger att han haft bilen i två veckor och att en dator samt ett gäng stenkakor gick förlorade i lågorna. Han har självmant valt att inte åka till sjukhus.

– Jag drar hem och lägger mig istället, säger Geta Lööf.

Händelsen har skrämt honom och han tänker hädanefter alltid ha en brandsläckare tillgänglig i sin bil.

– Som tur är har jag en bil till, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.