Har du koll på vad du kan säga till en journalist?

Uppdaterad
Publicerad

Tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen är två av våra grundlagar, det vill säga att de står över de andra lagarna – det betyder att innehållet i de andra lagarna aldrig får strida mot vad som står i grundlagarna. Men vi har även andra lagar som skyddar dig som uppgiftslämnare.

Tryckfriheten ger alla som vill rätt att ge ut skrifter utan att bli censurerad. I tryckfrihetsförordningen finns också offentlighetsprincipen – som innebär att alla har rätt att ta del av allmänna handlingar som är offentliga utan att behöva säga sitt namn eller vad handlingen ska användas till.

Yttrandefrihetsgrundlagen ger alla i Sverige, även utländska medborgare, rätten att tycka och säga nästan vad man vill. Man har rätt att uttrycka sin åsikt i radio, tv och på webben. Vissa saker är dock inte okej – såsom att förtala eller kränka en annan person eller yttra hets mot folkgrupp.

Meddelarfriheten för offentligt anställda

Meddelarfriheten ger personer möjlighet att straffritt lämna uppgifter för publicering i massmedier som har utgivningsbevis. Offentligt anställda tjänstemän kan därför bryta mot sin tystnadsplikt för att delge saker som de tycker känns fel eller konstigt till en journalist – med vissa undantag. Dokument som är sekretessbelagda får inte lämnas ut – men man kan muntligen återge vad som står i dem.

Din meddelarfrihet skyddas av efterforskningsskyddet som innebär att din arbetsgivare inte får försöka ta reda på vem som har lämnat ut informationen. Dessutom har journalister källskydd och får inte lämna ut namnet på uppgiftslämnare som vill vara anonyma.

Privat anställda har andra skyldigheter

Är du däremot privat anställd så ser det lite annorlunda ut. Där har du som anställd lojalitetsplikt som innebär att du är skyldig att vara lojal mot din arbetsgivare och arbetsgivaren har också rätt att efterforska vem som har lämnat ut uppgifter. Däremot gäller fortfarande journalisters källskydd – och de får inte lämna ut ditt namn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.