Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En anställd i Svenska kyrkan säger i SVT:s hemliga inspelning att asylsökande inte ska kritisera Migrationsverket i media. Foto: SVT

Svenska kyrkan-anställd ville stoppa SVT:s intervju med asylsökande

Uppdaterad
Publicerad

En medarbetare i Svenska kyrkan försökte nyligen stoppa en asylsökandes medverkan i SVT:s rapportering om kvinnor på asylboendet Spenshult. I SVT:s dolda inspelning säger den anställde i Svenska kyrkan att asylsökande ”ska hålla käft”, att ”alla flyktingar som är araber” lever med hederskultur och man inte ska kritisera Migrationsverket i media.

Svenska kyrkan är en av flera organisationer som regelbundet besöker Spenshult. Efter kontakt med en anställd i kyrkan valde en asylsökande intervjuperson att hoppa av sin medverkan i SVT:s rapportering om kvinnor som upplever boendet som otryggt.

För att få veta varför medarbetaren i Svenska kyrkan avrått intervjupersonen från att medverka ringde SVT Nyheter Halland upp personen, och spelade in samtalet.

Under samtalet med medarbetaren får vi flera olika svar. Bland annat att hen vill skydda intervjupersonen som är under 18 år. Men efter hand kommer också andra argument fram.

Menar att kyrkans verksamhet kan påverkas

Bland annat anger den anställde i Svenska kyrkan att kritik mot Migrationsverket kan påverka kyrkans verksamhet på Spenshult negativt. Den anställde pratar också om hedersproblematik och säger att man inte ska kritisera Migrationsverket i media.

Ta del av inspelningen av samtalet med den anställde i Svenska kyrkan i klippet ovan.

Se också: Kyrkoherden tar avstånd från uttalanden om Migrationsverket

Se också: Migrationsverket oroade över Svenska kyrkan-anställds uttalande

När SVT intervjuar personer under 18 år har vi alltid målsmans godkännande, och så var det även i detta fallet.

Till en början var tanken att personen skulle ha framträtt med namn och bild men innan färdigställandet av publiceringen fattades beslut att anonymisera personen och låta någon annan läsa in hens berättelse. Men efter intervjupersonens samtal med representanterna från Svenska kyrkan valde hen att inte medverka alls, och SVT avstod därför från att publicera hens berättelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Asylboendet Spenshult

Mer i ämnet