Spenshult är Sveriges näst största asylboende. Foto: SVT

Halmstad förlänger avtal för att undvika hemlöshet bland ungdomar

Uppdaterad
Publicerad

För att undvika att ett 60-tal ungdomar i Halmstad kommun blir hemlösa förlängs nu kommunens kontrakt med stödorganisationen Agape Halmstad.

Det hela grundar sig på Migrationsverkets rättsliga tolkning av gymnasielagen. Den innebär att 61 ungdomar som bor på asylboendet Spenshult riskerar att stå utan boende och dagersättning. Ytterligare 30 ungdomar kan beröras inom kort.

– Detta handlar om en ytterst omfattande och akut situation där en stor grupp unga människor utan socialt skyddsnät ställs utan tak över huvudet mitt i vintern, skriver Jonas Bergman, kommunstyrelsens ordförande (M), i ett pressmeddelande.

För att undvika katastrofläge har han nu fattat ett delegationsbeslut att använda 255 000 kronor av kommunstyrelsens medel för oförutsedda utgifter för ett förlängt avtal med Agape Halmstad. Föreningen ger hjälp och stöd till de studerande ungdomarna att hitta eget boende.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
För Rajab Salehi och Ali Zafari kom beskedet om att de måste lämna Migrationsverkets boende i Spenshult och hitta egen bostad som en överraskning för en vecka sedan. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Asylboendet Spenshult

Mer i ämnet