Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
De anställda i det aktuella pastoratet ska få gå en utbildning i yttrandefrihet. Foto: Johan Nilsson/TT

Kyrkoherden tar avstånd från uttalanden om Migrationsverket

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kyrkan ska inte hindra människor från att kontakta journalister, det säger kyrkoherden i det pastorat där en anställd sagt till SVT att asylsökande inte ska kritisera Migrationsverket i media. Nu kommer alla anställda i pastoratet delta i en utbildning om yttrandefrihet.

Den anställdas arbetsledare, kyrkoherden, säger till SVT att medarbetarens uttalanden är olyckliga.

– Det jag tänker är att en del av det som min medarbetare säger, det låter inte bra. Det är inget som Svenska kyrkan generellt eller vi som enskilt pastorat kan stå bakom. Vi har ingen anledning att hindra människor från att gå till media, yttrandefrihet är en grundlagsskyddad rättighet och det ska vi slå vakt om, säger kyrkoherden.

Det medarbetaren säger om att alla flyktingar som är araber lever med hederskultur, är det en syn som delas inom Svenska Kyrkan?

– Det är ett väldigt generaliserande svar, som kan uppfattas som främlingsfientligt. Den här medarbetaren har inte sådana här åsikter egentligen så det är väldigt olyckligt att det har blivit såhär. Vi slår vakt om alla människor lika värde och om yttrandefrihet och meddelarfrihet, det som skett i samband med intervjun är olyckligt.

Är ledsen för medarbetarens agerande

Kan man säga sådana här saker och fortsätta som anställd i Svenska kyrkan?

– Vi anser det, vi har fullt förtroende för vår medarbetare. Jag har sett medarbetaren i sitt arbete och hen har största omsorg om de människor hen arbetar med.

Kyrkoherden har pratat med medarbetaren som har sagt att hen är ledsen att agerandet har uppfattats som att hen försökte stoppa intervjun och att agerandet beror på omtanke om intervjupersonen.

Efter SVT:s publicering kommer det nu under veckan att hållas en utbildning om yttrandefrihet för alla anställda i det aktuella pastoratet.

Av hänsyn till medarbetarens integritet och för att denne inte ska gå att identifiera har SVT valt att inte publicera kyrkoherdens namn eller namnet på det aktuella pastoratet. I klippet ovan har vi därför låtit en annan person läsa in kyrkoherdens citat. Bilderna i klippet har ingenting att göra med det aktuella pastoratet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Asylboendet Spenshult

Mer i ämnet