Svenska Kyrkan har frivilligt infört liknande öppenhetsregler som fäller för myndigheter, det är viktigt att värna om dessa, menar Per Westberg, jurist på Svenska Kyrkans arbetsgivarenhet. Foto: SVT

Svenska Kyrkan: ”Viktigt att vi respekterar yttrandefriheten”

Uppdaterad
Publicerad

Det är viktigt att Svenska Kyrkan respekterar yttrandefriheten både för anställda och dem som kyrkan möter, det säger Per Westberg, jurist på Svenska Kyrkans arbetsgivarorganisation. Kyrkan har också frivilligt åtagit sig samma meddelarskydd som gäller för offentliga verksamheter.

Hör Per Westberg, jurist på Svenska Kyrkans arbetsgivarorganisation berätta om hur han ser på fallet där en anställd i Svenska Kyrkan ville stoppa SVT:s intervju med en asylsökande, i klippet ovan.

Där berättar han också om hur Svenska Kyrkans frivilliga regler kring offentlighetsprincipen och meddelarskydd fungerar – regler som ska göra kyrkan lika öppen som offentliga verksamheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.