Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oksana Kramnysta var en av de flyktingar från Ukraina som flyttade in under onsdagen. Hör vad hon har att säga om det nya boendet i klippet. Foto: Anton Johansson/SVT

Här flyttar ukrainska flyktingarna in på nytt boende i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

Kommunerna tar i veckan över ansvaret för de ukrainska flyktingarnas boende från Migrationsverket. Det innebär att 206 flyktingar ska få ny bostad. Under onsdagen flyttade de ut från boendet i Nissaström till ett betydligt mer centralt i Halmstad.

Något som kommunen haft i åtanke när de upphandlat nya boenden är hur läget lämpar sig ur integrationssynpunkt. Särskilt med hänseende till kommunikationer och skola.

– Nissaström ligger så långt ifrån stan, det här är en annan historia, säger Oksana Kramnysta som precis fått sitt rum på hotellet i bostadsområdet på Vallås.

Halland och kriget i Ukraina

Halmstads kommun kommer även att ta över och driva flyktingboendet på Knebildstorps gård i närheten av Söndrum,  från Migrationsverket.

I klippet flyttar flyktingarna in och kommunens integrationssamordnare Philip Alexandersson berättar hur ett centralt läge kan ge integrationsfördelar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Halland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet