700 musslor av arterna större dammussla och allmän dammussla i Fylleån flyttas av Per Ingvarsson på grund av torkan. Foto: Länsstyrelsen Halland

Här räddas 700 musslor från torkan

Uppdaterad
Publicerad

I halländska Fylleån räddades strandsatta musslor från att torka till döds. Och det kan behövas fler räddningsaktionen – även för fisk.

– Det är riktigt krisigt för alla vattenlevande arter, framförallt de som inte kan flytta på sig. Det är inte bara att det är lite vatten, utanockså att det blir varmare vatten, säger vattenvårdsingenjören Per Ingvarsson.

I mitten av juli var han med och flyttade omkring 700 dammusslor på länsstyrelsens uppdrag i Fylleån, i höjd med Knallhult i Hylte kommun.

Rekordvärme 2018

– När vi kom dit hittade vi 300 musslor som redan dött, säger han.

Fler räddningsaktioner kan bli aktuellt

De 700 musslor som man hittade levande samlades ihop i spannar släpptes ut i de sjöar som finns närmast upp- och nedströms i ån.

Om torkan fortsätter kan det snart bli dags för fler räddningsaktioner, menar Hans Schibli, vatteninspektör vid Länsstyrelsen i Halland.

– Det är inte omöjligt att vi måste börja flytta på framförallt hotade arter som flodpärlmuslsor, men även fisk, säger Hans Schibli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rekordvärme 2018

Mer i ämnet