Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det skar sig direkt”, säger filmaren Kristian Bengtsson om mötet mellan golfare och festivalbesökare. Foto: SVT/Too heavy for you

Här krockar golfspelare och hårdrockare i dokumentären Too heavy for you

Publicerad

Bajs i golfhål, fylleslag och kulturkrock.

På gamla dansbanan Cortina i Falkenberg spelade 35 death- och blackmetalband under två försommardagar 2001. Nu skildras festivalen i dokumentären Too heavy for you – som finns på SVT play.

– Vissa menar att det är det bästa som hänt. Andra det sämsta, säger filmaren Kristian Bengtsson

Dansbanan Cortina i Falkenberg är känd för AC/DC:s första Sverigespelning. Men enligt dokumentärfilmaren och Falkenbergssonen Kristian Bengtsson gjorde den hårdare metalfestivalen ett större avtryck i bygden.

Tillsammans med kompisen Fredrik Wenzel dokumenterade han händelsen för att förmedla en bild av genren de själva älskade. Men de bedömde snabbt materialet som icke-visningsbart.

– Vi ville göra en seriös take. Men det här var ett fylleslag. Så fort man visade kameran ville hårdrockarna visa pillesnoppen, säger Kristian Bengtsson.

”Ett spännande möte mellan motpoler”

Men när han 20 år senare fortfarande hörde folk prata om händelsen gav han inspelningarna en andra chans och med annat fokus.

– Det är inte en hårdrocksdokumentation utan mer som ett spännande möte mellan två olika motpoler, säger Kristian Bengtsson.

Se hela Too heavy for you på SVT play .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.