Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här pratar Matilda Sanner engelska med en AI-karaktär hon ser i skolans VR-glasögon. Hör vad gymnasieeleverna i Varberg tycker om att ha en robot som lärare i klippet. Foto: Alice Edenhed/SVT

Här övar Varbergs gymnasieelever engelska med hjälp av AI

Publicerad

Tanken är att de elever som annars tycker det är läskigt att prata inför klasskompisar ska känna sig mer avslappnade inför en datakompis istället.

– Som att prata med en utomstående, man skämtar inte bort det som man gör med klasskompisar, säger eleven Matilda Sanner.

På Sveriges Ridgymnasium i Varberg drar eleverna på sig VR-glasögon och fattar handkontrollerna när det är dags att öva engelska.

Gymnasieläraren Mats Larsnäs har uppfunnit ett sätt för lärare att dra nytta av artificiell intelligensens (AI) i skolan. Genom att skapa en digital AI-karaktär har eleverna alltid någon att öva engelska språket med.

– Jag tycker personligen att det är ganska jobbigt att prata inför klassen och då har AI varit väldigt hjälpsamt, säger eleven Sandra Määttälä.

Se när eleverna övar engelska med hjälp av en AI-robot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.