Falkenbergs och Varbergs kommun samarbetar i gemensamma Räddningstjänst Väst.
Där har politikerna satt ett mål om att 25 procent av heltidsbrandmännen ska vara kvinnor år 2025. Motsvarande siffra för deltidsbrandmännen ska vara minst 15 procent.
– Det är viktigt för utvecklingen av en arbetsplats att den inte är för homogen. Vi vill inte bara ha en jämställd arbetsplats, utan mångfalden är lika viktig, skriver räddningschef Klaus Heinsveig i SVT Nyheter Halland:s enkät till Hallands räddningschefer.
Kvinnliga semestervikarier
Men det är en bra bit kvar till målet. I dag ligger andelen på fem procent, enligt statistik från MSB.
Av cirka 230 brandmän i utryckningstjänst är 15 kvinnor, uppger Klaus Heinsveig.
– Vi kommer utöver detta att ha 4 kvinnor som semestervikarier isommar.
Bland annat hålls nu prova på-dagar två gånger per år för kvinnor och det bildas nätverk för kvinnliga brandmän, uppger räddnignschefen.
Omklädningsrum och gymnasieinformation
SVT Nyheter Halland i en mejlenkät frågat alla räddningschefer i Halland om de vidtar åtgärder för att få in fler kvinnor till kåren.
Här är några av svaren:
– Vi planerar att rikta särskild information till kvinnor som idag går i gymnasiet eller högstadiet för att väcka intresset för att läsa till brandman, skriver Hans Ekberg i Halmstad som i dag har sex kvinnor i utryckningstjänst.
– Vi uttalar i samband med rekryteringar att vi gärna ser att kvinnor söker. Vi har nyligen byggt till omklädningsrum för kvinnor på en av ytterstationerna, svarar Niklas Wilson, verksamhetschef för räddningstjänsten i Laholm, som också lyfter fram den lokala gymnasieutbildning risk och säkerhet som en viktig rekryteringsbas.
– Sedan flera år har vi prova på-kvällar, men också coach-verksamhet till de som vill bli brandmän, men har svårt att klara fyskraven. Den är särskilt riktad till att hjälpa kvinnor att träna rätt, säger Per Hassling, vid HR-enheten i Räddningstjänsten Storgöteborg, med ansvar för Kungsbacka.
Andel kvinnor som jobbar som brandpersonal i utryckningstjänst i Halland
- Falkenberg: 5,1 procent
- Varberg: 5,1 procent
- Halmstad: 3,9 procent
- Hylte: 11,5 procent
- Kungsbacka: 3,3 procent
- Laholm: 7,3 procent
Källa: MSB