Foto: TT

Störst andel kvinnliga brandmän i Hylte

Publicerad

Hylte är den kommun i Halland som har störst andel kvinnliga brandmän, det visar siffror från myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB.

Det finns fortfarande få kvinnliga brandmän i Sverige. Ungefär var tjugonde brandpersonal i utryckningstjänst är kvinna visar nya siffror från MSB.

– Det är en väldigt ojämn könsfördelning. Det går framåt och vi ser en positiv trend, men det går alldeles för långsamt, säger Erik Flink, handläggare inom jämställdhet och mångfald på MSB till nyhetersbyrån Siren.

Fem kvinnor i Hylte

I Halland är Hylte den kommun där flest kvinnor jobbar som brandpersonal i utryckningstjänst. Enligt MSB är 11,5 procent av brandmännen i Hylte kvinnor – i antal innebär det att fem av 47 anställda i deltidsbrandkåren är kvinnor.

– Vi har haft lite tur i rekryteringen. Vi har gjort något särskilt för att få in dem, utan de har sökt och klarat testerna som alla andra. Men för oss är det viktigt att vi har en mångfald och det är något vi diskuterat mycket, säger Magnus Åman, räddningschef i Hylte kommun.

Även i Laholm ligger könsfördelningen över rikssnittet där 7,3 procent av brandmännen är kvinnor.

Grabbig jargong

Varför könsfördelningen ser ut som den gör kan bero på flera faktorer. Men enligt Erik Flink på MSB beror det främst på arbetsmiljön inom kommunal räddningstjänst.

– Det handlar både om den fysiska och den psykosociala arbetsmiljön. Det kan vara jargong, trakasserier eller så enkla saker som att det inte finns omklädningsrum för kvinnor. Kvinnor känner sig inte så välkomna som de ska kunna förvänta sig vara när de kommer till kommunal räddningstjänst, säger han till Siren.

Hylte är inget undantag när det gäller grabbig jargong, uppger räddningschefen Magnus Åman.

– Vi har jobbat med att mildra grabbigheten. Det är väldigt viktigt att vi jobbar med bemötande både mot de vi möter ute och mot varandra.

Och hur ser det ut med omklädningsrum hos er?

– Det har varit en brist. På stationen i Hyltebruk har vi nu byggt om så att vi har ett omklädningsrum för kvinnor. Men stationen i Unnaryd finns inte det i dagsläget,  säger Magnus Åman.

Andel kvinnor som jobbar som brandpersonal i utryckningstjänst i Halland

Visa
  • Falkenberg: 5,1 procent
  • Halmstad: 3,9 procent
  • Hylte: 11,5 procent
  • Kungsbacka: 3,3 procent
  • Laholm: 7,3 procent
  • Varberg: 5,1 procent

Källa: MSB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer