Maria Löfgren, smittskyddsläkare i Halland, svarar på era frågor. Foto: TT/SVT

Här svarar smittskyddsläkaren på hallänningarnas coronafrågor

Uppdaterad
Publicerad

Vilka provtas för covid-19 och varför dör fler kvinnor än män av viruset i Halland? SVT ställer era viktigaste frågor till Region Halland.

Varför avlider fler kvinnor än män?

Hur ser provtagningen ut i Halland?

Hur många har avlidit i respektive kommun?

Hur påverkar covid-19 influensasäsongen?

Var i ”kurvan” befinner sig Halland?

Vad gör ni åt trängseln på krogen?

Vad är planen för alla inställda operationer och behandlingar?

Smittskydd Halland svarar:

”Nu när vi ser att Halland ett tag har haft ett måttligt inflöde av patienter kopplat till pandemin, ser vi att vi i ännu högre grad också kommer att kunna genomföra mer av den planerade vård som under en tid fått anstå.”

Finns det speciella corona-avdelningar för äldre som smittas på särskilda boenden?

Smittskydd Halland svarar:

”Smittskyddsenheten rekommenderar bland annat att man håller våra äldre åtskilda på boenden samt minimerar antalet kontakter med andra boende och personal. Dessutom ska man i möjligaste mån ha avdelad personal för att sköta vård och omsorg av de som har covid-19.

I de halländska kommunerna har man löst covid-19-vården på lite olika sätt, i vissa kommuner har man särskilda avdelningar för smittade, på andra håll har man även  korttidsboende för covid-19-smittade.”

Vi kom precis hem från 6 veckors karantän i Spanien. Hur länge behöver vi vara inne?

Smittskyddet Halland svarar:

”I Sverige finns inga regler om karantän efter att man har varit utomlands. Så länge man är fullt frisk ska man leva precis som alla andra, men tänka på att tvätta händerna och hålla avstånd precis som alla andra i samhället.”

När min syster ringde sjukhuset fick hon besked att hon inte har corona. Hur vet de det via telefon?

Smittskyddet Halland svarar:

”Det är en medicinsk bedömning som personal med brett kunskapsstöd gör. Däremot handlar det alltid om en ögonblicksbild – om man försämras efter att ha varit i kontakt med vården ska man kontakta dem igen. Om du blir akut sjuk ska du kontakta 112.”

Hur ser provtagningen ut i Halland? Vilka provas? Har man utökat antalet prover?

Smittskyddet Halland svarar:

”I första hand provtas patienter som är svårt sjuka. Vi provtar också de som bor på äldreboenden och har behov av hemtjänst, samt vårdpersonal. Vi har successivt ökat kapaciteten och jobbar för att öka den ytterligare.”

Siffrorna för Halland visar en skarp ökning i rapporterade fall de senaste dagarna. Kan det bero på alla sommarstugeägare som kom hit under påsk?

Region Halland svarar:

”Den skarpa ökningen som kunde ses under en dag berodde på att siffror från flera dagar rapporterades i tisdags. Detta på grund av att en uppdatering i labbsystemet gjordes. Vi ser fortfarande att trenden är en mer långsam ökning av antalet fall.”

Varför utfärdas inte stränga regler kring gemensamma tvättstugor?

Region Halland svarar:

”Städning av allmänna utrymmen behöver varje hyresvärd ta ansvar för enligt de rutiner som vanligtvis finns. Sedan behöver också hyresvärdarna vidta de extra åtgärder som kan krävas utifrån de rekommendationer som nu finns.

Det bästa du kan göra är att påtala bristerna för din hyresvärd och skydda dig själv genom att följa rekommendationerna kring bland annat handhygien.”

Vem ansvarar för att se till att skolor gör en riskbedömning för att förhindra smitta?

Region Halland svarar:

”Huvudman för skolorna är kommunerna som har en kontinuerlig dialog med smittskyddsverksamheten i Region Halland. Smittskydd följer utvecklingen och gör insatser som kan krävas utifrån situationen på olika skolor.

Rektorn har ett viktigt ansvar att följa rekommendationerna och kan behöva göra förändringar, bland annat för att trängsel ska undvikas i matssalar eller att man minskar elevgrupper på olika sätt.”

Hur tänker Halland inför turistsäsongen? Hur klarar sjukvården alla besökare?

Region Halland svarar:

”Den halländska sjukvården hanterar både nuvarande situation på ett bra sätt och har dessutom beredskap för att ta emot fler personer i behov av sjukhusvård.

För att inte smittas eller själv sprida smitta till andra önskar vi att man följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer att inte resa. Smittskyddet i Halland avråder alltså precis som Folkhälsomyndigheten från resor även inom Sverige.”

Vad betyder ”utanför Halland” i statistiken, är det personer som testats i Halland men inte bor i Halland?

Region Halland svarar:

”Ja.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet