Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du verksamhetschef för vård och omsorg, Isa Urun, svara på om det är aktuellt att ompröva ensampatruller på natten i Kungsbacka kommun. Foto: Ella Persson/SVT

Hemtjänstchefen om ensamarbete på natten: ”Görs riskbedömningar”

Uppdaterad
Publicerad

Villabranden i Kungsbacka natten till torsdagen, där två hemtjänstpersonal brännskadades, sätter nytt fokus på de besparingar som kommunen beslutat om. Däribland att nattpersonalen framöver ska åka ut ensamma på larm.

Det är nämnden för vård och omsorg i Kungsbacka som har beslutat om flera nya riktlinjer för vad som ska vara normen för hemtjänsten när antalet äldre ökar i kommunen. I besparingarna som aviserats kommer färre från hemtjänsten att arbeta natt och patrullbilarna ska bemannas med en personal istället för två som idag.

Om något inträffar behöver då två ensampatruller mötas upp för att hantera situationen. Något som kan ta tid då man jobbar på olika håll.

Kraftig villabrand i Kungsbacka

Neddragningarna på natten har mött hård kritik, enligt personal som SVT varit i kontakt med, som menar att det kan bli en säkerhetsrisk, både för personal och brukare.

I klippet hör du verksamhetschef för vård och omsorg, Isa Urun, svara på om det är aktuellt att ompröva ensampatruller på natten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kraftig villabrand i Kungsbacka

Mer i ämnet