Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka varningssignaler fanns? Och varför nådde informationen aldrig hemtjänstpersonalen? Starta klippet för att få svar. Foto: Joakim Eriksson

Fanns varningssignaler före dödsbranden i Vallda – personal i hemtjänsten fick inte veta

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen och den privata hemtjänsten visste. Trots det åkte nattpersonalen från hemtjänsten ut på larmet – utan att känna till varningssignalerna som fanns kring paret i Vallda. Minuter senare skadades de allvarligt i en anlagd brand. Hur kunde det blir såhär?

SVT Nyheter Halland har granskat utredningarna som gjorts av polis och kommun efter branden i Vallda i februari.

Vilka varningssignaler fanns? Och varför nådde informationen aldrig hemtjänstpersonalen? Starta klippet ovan för se SVT:s reporter förklara vad som framkommit i utredningar efter branden.

Kraftig villabrand i Kungsbacka

Det äldre paret dog och två anställda inom hemtjänsten skadades allvarligt i mordbranden. Händelsen har satt ljus på riskerna inom hemtjänsten och vilken information personal har när de åker på akuta larm.

Kommunal varnar för systemfel: ”Bedrövligt dåligt”

Enligt fackförbundet Kommunal finns det flera brister i kommunikationen mellan privata vårdgivare och kommunens hemtjänst:

Se Peter Johansson, ordförande för fackförbundet Kommunal i Kungsbacka, svara på vad han ser för problem:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man måste veta vad som väntar när man går in till en vårdtagare”, säger Peter Johansson, ordförande för Kommunal i Kungsbacka. Foto: Emelie Skoog/SVT

Kungsbacka kommun medger också att det finns brister i kommunikationen.

Här svarar Isa Urun, verksamhetschef för vård och omsorg i Kungsbacka, på kritiken:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har sett att vi behöver förbättra rutiner”, säger Isa Urun, verksamhetschef för vård och omsorg i Kungsbacka. Foto: Ella Persson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kraftig villabrand i Kungsbacka

Mer i ämnet