Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man måste veta vad som väntar när man går in till en vårdtagare”, säger Peter Johansson, ordförande för Kommunal i Kungsbacka. Foto: Emelie Skoog/SVT

Kommunals kritik efter mordbranden i Vallda: Personal får inte tillräckligt med information

Publicerad

Branden i Vallda satte ljus på risker inom hemtjänsten och vilken information personal har om vårdtagare när de åker ut på larm.

– Vi har många andra fall där man utsätter sin personal för risker, säger Peter Johansson, ordförande för Kommunal i Kungsbacka.

Vilka är bristerna? Starta klippet ovan för att se Peter Johansson svara.

En natt i februari omkom ett äldre par och två personer från hemtjänsten skadades allvarligt i en kraftig villabrand i Vallda i Kungsbacka.

Fanns varningssignaler innan dödsbranden

Både kommunen och parets privata hemtjänstföretag hade innan branden fått varningssignaler gällande parets mående, men det var ingenting som hemtjänstpersonalen kände till.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka varningssignaler fanns? Och varför nådde informationen aldrig hemtjänstpersonalen? Starta klippet för att få svar. Foto: Joakim Eriksson

Enligt Kungsbacka kommun finns det brister i kommunikationen mellan kommunens hemtjänst och privata hemtjänstföretag.

Starta klippet nedan för att höra Isa Urun, verksamhetschef för vård och omsorg i Kungsbacka, svara på kritiken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har sett att vi behöver förbättra rutiner”, säger Isa Urun, verksamhetschef för vård och omsorg i Kungsbacka Foto: Ella Persson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.