”Ingår i hemtjänstens uppdrag att hantera tvätt utifrån vilka beslut om insatser som finns”, säger Anna-Lena Sellergren, chef för socialförvaltningen. Foto: TT/SVT

Hemtjänsten i Veddige IVO-anmäls av kommunen – systemfel och missförhållanden

Uppdaterad
Publicerad

Kommunens utredning är nu klar efter anhörigas larm om brister i vården inom hemtjänsten i Veddige. Den visar på flera brister och kommunen har nu anmält sig själv till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

– Eftersom vi fått in flera klagomål som berör samma verksamhet blir det här extra allvarligt. Vi kommer nu att gå vidare med analys om hur det här kunde ske, säger Anna-Lena Sellergren, socialchef i Varbergs kommun.

Det började med att Eva-Leva Böndergaard hittade avföring i sin pappas säng. Efter avslöjandet tillsatte kommunen i Varberg en intern utredning som nu kommit fram till att det finns systemfel och missförhållanden inom hemtjänsten i Veddige som kan drabba fler vårdtagare.

”Enstaka händelser”

I anmälan finns det uppgifter om uteblivna insatser, att hygienen hos vårdtagare missköts och att det varit smutsigt i bostaden. Kommunen kommer nu att gå tillbaka i tid och se om man missat några avvikelserapporter.

– Detta är enstaka avvikelser, som givetvis är allvarliga, men jag känner mig trygg med att hemtjänsten i sin helhet fungerar bra. Det viktiga nu är att åtgärda de här bristerna, säger Anna-Lena Sellergren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.