Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På själva nyårsafton ska 20 hundar checka in under dagen. Följ med in på hundpensionatet i klippet. Foto: Anna Palmgren/SVT

Hit flyr hundarna på nyår – fördubbling av gäster på hundpensionatet i Halmstad

Publicerad

För smällrädda hundar kan nyår vara en ren skräck. På Larsgårdens hundpensionat har gästerna nästan fördubblats jämfört med förra året.

– Pandemin är en orsak till att det finns fler hundar i dag, säger Jeanette Persson, föreståndare.

Hon driver hunddagis och hundpensionat i Eldsberga utanför Halmstad sedan 2018. Redan första året kom det fyrbenta gäster och checkade in över nyår.

Nu har hundarna blivit fler sedan pandemin, vilket märks i trycket på bokningar över nyårshelgen. Ungefär hälften av hundarna kommer på nyårsafton. Andra har varit där ett tag då ägarna är på semester.

I klippet ovan träffar vi bland annat tioårige Svante som checkar in varje år för att slippa ljudet av smällare.

Så kan du minska risken för att hunden ska vara rädd

  • Ta inte med hunden platser där fyrverkerier avfyras.
  • Lämna inte hunden ensam hemma när fyrverkerier kan smälla.
  • Res bort, gärna till glesbebyggda områden, eller ta en tur med bilen under de värsta timmarna.
  • Rasta hunden i god tid och håll den inomhus under det mest intensiva smällandet. Dra för gardiner och spela musik för att dämpa ljudet utifrån.
  • Håll hunden kopplad utomhus när finns risk att fyrverkerier avfyras, så att den inte kan rusa iväg i panik om den blir rädd.
  • Ömka eller bestraffa inte hunden om den blir orolig. Försök att avleda med en rolig leksak eller ett tuggben. Om hunden gömmer sig, låt den vara.
  • Är problemen allvarliga, uppsök veterinär.

Källa: Svenska kennelklubben

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.