Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Både Lars Püss (M), till vänster, och Hans Hoff (S), till höger, vill se mer biobränsle i flygbränslet för att det ska bli mer miljövänligt att flyga. Men de är ändå inte helt överens om vägen dit. Hör politikerna i klippet ovan. Foto: TT

Hans Hoff (S) vill se krav på miljövänligare flygbränsle

Uppdaterad
Publicerad

Halmstadspolitikern Hans Hoff (S) har lagt en motion till riksdagen om att det ska ställas krav på inblandning av biobränsle i flygbränslet och på så sätt göra det mer miljövänligt.

Motionen om att minska flygets miljöpåverkan genom att införa reduktionsplikt för flygbränsle lämnades in till riksdagen för några veckor sedan.

Koldioxidutsläppen kan minska med 50 procent

– Man kan reducera koldioxidutsläppen med 50 procent och skapa väldigt många nya jobb i Sverige och minska oljeberoendet från andra länder. Det finns egentligen bara vinnare med det här förslaget, säger Hans Hoff.

Kravet på hur stor andel som ska utgöras av biobränsle ska inledningsvis vara relativt lågt ställt, för att sedan skärpas.

– Vi har tillräckligt mycket restprodukter i den svenska skogen för att kunna tillverka bränsle som täcker hela det svenska behovet.

Püss negativ till förslaget

Lars Püss (M) vill också se mer biobränsle, men tror inte reduktionsplikt är rätt väg att gå.

I nästa vecka arrangerar Hoff och Puss ett frukostmöte i riksdagen där saken ska diskuteras.

Se Hans Hoff och Lars Püss uttala sig i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer