Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vårdförbundet och regionen är överens om att korta ersättningar inte är den bästa lösningen i längden. Foto: Anna Palmgren/SVT

Hög sjukfrånvaro inom vården – Region Halland förlänger beslut om extra lön

Uppdaterad
Publicerad

Sjukfrånvaron bland vårdpersonal ligger på rekordnivåer. Nu förlänger Region Halland erbjudandet om 3000 kronor extra per arbetspass till de som går in och jobbar istället för att vara lediga. Regionen menar att de inte såg situationen komma – men Vårdförbundets ordförande är inte överraskad.

Första gången regionen lockade med extra lön till vårdpersonal som valde bort ledighet för jobb var i somras. Under jul och nyår infördes det på nytt. Men efter högtiderna är sjukfrånvaron fortfarande så pass hög att beslutet nu förlängs fram till 30 januari.

Om en kritisk situation uppstår kan regionen även bryta karantärsreglerna för sjukvårdspersonal – något som i så fall ska användas som en sista utväg. Det kan i så fall gälla personer där någon i hushållet har covid-19, men som själv inte har några symptom. I dessa fall ska personen snabbtestas och vara vaccinerad. 

I klippet berättar HR-direktör Cristine Karlsson om varför regionen förlänger ersättningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet