• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett övergivet slakteri i södra delen av Hultsfred i Kalmar län med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar. Läs mer

Visa alla (4)

Storbrand i höghus nära arenan i Falkenberg

Publicerad

Strax innan klockan åtta på onsdagskvällen inkom larm om att ett nybyggt höghus i Falkenberg stod i full brand. Flera åskådare lämnade den allsvenska matchen mellan Falkenberg och Sirius som pågick ett stenkast från branden.
– Det brinner fortfarande. Det kommer att det göra hela natten, säger Niklas Rosenborg, inre befäl på Räddningstjänsten i Halland vid 2.30-tiden på natten.

Falkenbergs högsta hus som byggs av Gekås Ullared och som ska innehålla hyresrätter och hotell stod under onsdagskvällen i kraftig brand. Alldeles i närheten spelade Falkenbergs FF allsvensk match mot Sirius.

– Man ser stora lågor och det brinner för fullt på översta våningen av det nya höghuset, sa ögonvittnet Pernilla Malmgren som var på plats på arenan för att se matchen.

Röken kom inte in i arenan

Hon berättar att man inte kunde se om räddningstjänsten kommer åt med släckningsarbetet eftersom det brinner så högt upp i huset.

– Många åskådare började ju titta ditåt när man såg lågorna men röken går inte in i arenan så än så länge håller matchen på, sa hon till SVT Nyheter Halland strax efter klockan åtta på kvällen.

Enligt räddningstjänsten var det vid niotiden på kvällen fortfarande en fullt utvecklad brand och man har påbörjat släckningsarbetet från botten av huset.

– Det finns ännu inga vattensprinklers eftersom huset är nybyggt vilket gör det svårsläckt. Vi börjar nedifrån, säger Hanna Danielsson på räddningstjänsten i Väst. 

Har du något råd till allmänheten?

– Om man känner obehag ska man inte vara i närheten, vi har ingen prognos för när branden ska vara släckt, säger Hanna Danielsson.

Ingen som bor i huset

Enligt polisen ska det inte finnas några gäster eller boende i huset som innehåller 134 nybyggda hyresrätter. Det ska brinna på takvåningen i det 16 våningar höga huset. Inflytt i hyresrätterna beräknades vara i början av år 2020. Bolaget bakom husbygget är Gekås Ullared.

Det intilliggande hotellet Västerhavet påbörjar nu en evakuering enligt polisen. Det finns inga uppgifter om skadade personer.

SOS har gått ut med en varning till allmänheten.

Enligt Räddningstjänsten väntas branden inte vara släckt förrän tidigast till morgonen.

– Det brinner fortfarande. Det kommer att det göra hela natten ända till morgonen, säger Niklas Rosenborg, inre befäl på Räddningstjänsten i Halland vid 2.30-tiden på natten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höghusbrand i Falkenberg

Mer i ämnet