Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Testet ska göra det enklare att avgöra om man behöver vård eller inte. Foto: SVT/NIAID-RML/AP/TT

Högt tryck på digitalt coronatest

Uppdaterad
Publicerad

Region Hallands digitala coronatjänst ska ge svar på om du behöver vård eller inte – hittills har tjänsten använts över 10 000 gånger.
– Jag kan tänka mig att man i de här tiderna vill få någon form av vägledning. Man vill bara stämma av lite, säger Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör.

Region Halland har skapat det digitala coronatestet som ska hjälpa till och ge svar på om du behöver uppsöka vård eller om det fungerar bra att vara hemma och ta hand om dig själv tills du är frisk.

I testet får du bland annat svara på hur hög din kroppstemperatur är, om du har någon form av hosta samt andnöd och om du varit i närhet av någon smittad.

– Frågorna liknar de som används av läkare när de gör en bedömning, men man får inte en diagnos via testet, säger Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland.

10 000 självtester hittills

Region Halland kunde se en peak när tjänsten släpptes, och under de senaste tre dagarna har drygt tusen personer per dag genomfört testet – och siffran ökar.

– Utifrån testet ser vi att de som bedöms behöva kontakta sjukvården har ökat med en procent från i går, säger Fredrik Stegmark, utvecklingsstrateg på Region Halland.

Dubbla syften

Liknande tjänst används av Region Stockholm och Västra Götalandsregionen.

– Tjänsten har två syften. Invånarna ska få möjlighet och se om man behöver söka vård eller inte. Den ska även göra så att inte så många ska behöva ringa för att få svar på om de behöver vård, säger Johanna Wiechel-Steier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet