”Jag trodde inte att det skulle kunna bli värre än vad det var i våras”, säger Annelie Ekengren Eliasson, verksamhetschef på avdelningen. Foto: Anna Palmgren/SVT

Högt tryck på sjukhuset i Halmstad – anställer personal utan vårdutbildning som krav

Uppdaterad
Publicerad

Trycket under den andra coronavågen har varit högre än de kunnat ana på sjukhuset i Halmstad. Därför har de nu anställt nya medarbetare – som inte behöver ha vårdutbildning – för att vaka över svårt sjuka patienter som inte får lämnas ensamma.

– Vi räcker inte till, säger Annelie Ekengren Eliasson, verksamhetschef på avdelningen.

För att hitta personer som kunde tänka sig att hjälpa till gjorde Annelie Ekengren Eliasson ett inlägg på sociala medier. Snabbt hade hon fått stor respons och nu har totalt sju personer anställts med kortare vikariat eller inhopp.

De sökande kommer från olika yrkesgrupper – många långt ifrån vården.

Coronaviruset i Halland

Att patienterna inte kan lämnas ensamma kan innebära att de är i livets slutskede, eller att det finns risk att de tar av sig syrgasen för att de är oroliga eller har ångest.

I klippet berättar Annelie om varför de nu behövt anställa fler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet