Bilden i bikini på Mellbystrand tog Linda-Marie Nilsson sommaren 2012. Det blev en världsnyhet. Foto: SVT/Privat

Hon lärde sig att älska sin kropp

Uppdaterad
Publicerad

Händelsen en sommardag 2012 på Mellbystrand blev en tydlig vändpunkt för Linda-Marie Nilsson. Hon valde då att strunta i alla kroppsideal och la upp en bikini-bild på sociala medier – det blev en världsnyhet.

Innan den där dagen hade Linda-Marie Nilssons förhållande till sin kropp varit något helt annat.

– Jag hade bara känt mig värdelös för att jag inte var smal och inte kunnat köpa samma kläder som andra, säger Linda Marie Nilsson.

Hon publicerade bikinibilden på Facebook med texten: ”Jaja, kan alla med platta magar lägga upp sina strandbilder, så kan jag också det!”. Även om den var ämnad för hennes närmaste kompisar fick den snabbt spridning. Bilden fick över 80 000 gillamarkeringar och det började trilla in mejl från hela världen. Linda-Marie blev till och med influgen till London för att vara med i The Sun.

– Det var så sjukt. Allt bara för att jag inte är smal och lade upp en bild på mig själv i bikini. Det var fint att man fick så många positiva kommentarer. Men också lite sorgligt att ingen som såg ut som jag lade upp sådan bilder, säger Linda-Marie Nilsson.

Kallar sig kroppsaktivist

I dag är hon 26 år och kallar sig kroppsaktivist. Bilden blev ett uppvaknande på flera sätt.

– Min kropp var helt plötsligt viktig. Den kunde påverka och förändra. Innan hade jag bara känt att det var fel på mig som skulle förändras men nu känner jag att jag kan förändra saker i samhället istället, säger Linda-Marie Nilsson

Hon har nyligen släppt sin första bok som ska bidra till att fler ska älska sig själv. Redan nu är hon på god väg i det arbetet.

– Det kan handla om tjejer som inte vill vara med på idrotten eller 75-åriga kvinnor som inte varit på stranden på 50 år. De skriver och säger att de nu ska ta tag i det där och det är det jag vill hjälpa till med, säger Linda-Marie Nilsson.

1. Gå runt i bikini eller naken mer hemma. Gör vardagliga saker avklädd, som att laga mat eller hänga tvätt för bli mer bekväm i dig själv.

2. Följ kroppsaktivister på sociala medier. Följ inte konton som gör att du mår dåligt.

3. Behandla dig själv som andra du älskar.

– Innan du säger något elakt till dig själv, tänk att du ska säga det till någon du älskar. Då kanske man kan låta bli, säger Linda Marie Nilsson.

Linda-Marie Nilsson har nyligen släppt boken Så lärde jag mig att älska min kropp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Go'kväll

Mer i ämnet