Hotell i Mellbystrand – splittrar invånarna

Publicerad

Laholms kommun vill få till ett nytt kusthotell i Mellbystrand. Men det splittrar invånarna, där vissa tycker att den stora byggnaden inte alls passar in bland alla småhus och där vissa vill att Melbystrand ska utvecklas.

År 2012 inledde Laholms kommun en process för att få till ett nytt hotellbygge i Mellbystrand. Tanken är att en entreprenör ska sköta verksamheten. Hotellet är planerat att bli hela 25 meter högt, något som kommer sticka ut bland alla små hus och stugor i närheten.

Grannar oroade

Flera grannar vi har pratat med, som inte vill låta sig intervjuas framför kamera, eftersom det är en känslig fråga, menar bland annat att det kommer förstöra idyllen, att parkeringen som blir överfull varma sommardagar måste vara kvar och att det kommer påverka småvägarna runt omkring.

– Det stämmer inte med vår vackra miljö, det kommer att fördärva vår fina naturmark. Det är helt vansinnigt, säger en boende i området.

Mellbystrandsföreningens ordförande Ariel Striim tycker däremot att de som klagar är egoistiska.

– De vill sitta vid sina stugor och med sin lilla grill. Om man tänker större så tycker jag att man måste förstå att det måste hända någonting, säger Ariel Striim.

125 skrev på en protestlista

Laholms kommun har hållit samråd och tagit in yttranden från myndigheter och allmänheten. Många är kritiska, men det finns också flera som tycker hotellbygget är bra och menar att Mellbystrand förfaller och behöver utvecklas.

Kommunen kommer nu gå igenom alla synpunkter och gå vidare i processen.

Hör miljö- och byggnadsnämndens ordförande, samt Mellbystrandsföreningens ordförande i klippet.

SVT rapporterade · Vad tycker du om planerna på ett nytt strandhotell?

Tack för alla kommentarer. Den här chatten är nu stängd.
06.28
“Mellbystrand - böndernas egna lekstuga”
Kommunpolitikerna får gärna bygga hotell eller ta in jurister för att skydda deras personlig intressen (läs bilstranden), men då får dom investera sina egna pengar på det och inte skattebetalarnas.
07.40
Ett hotell behövs i Mellbystrand, men varför ska det byggas så stort. Platsen är inte heller lämplig är inte ok att bygga i sanddynerna och inte heller ta den enda stora parkeringsplats som finns. Varför inte kontakta ägaren till "Kiruna kolonin" den platsen ligger bättre till.
Sedan måste vi förstå att Mellbystrand är inte Tylösand eller Båstad.
Monica
07.41
Härligt med nytänk o framåtanda...vi behöver bygga så fler kan njuta av vår fina strand...o fler livsnjutare kommer o konsumerar i vår kommun...ger arbetstilfällle o skatteintäkter.
07.51
bygg inte nya hotell
behåll den fina kust remsan
till glädje för alla i framtiden
--- det går aldrig att få tillbaka den


08.04
Klart att Mellbystrand ska ha ett hotell, men det måste smälta bättre in i miljön och får inte påverka den redan ansträngda parkeringssituationen sommartid. Jag hade inte sett denna 25-meters koloss framför mej direkt... utan mer något som smyger sej upp ur sanddynerna i etage. Och så en brygga, tack.
08.07
Det klassiska uttrycket Elefanten i porslinsbutiken har aldrig passat bättre.
08.12
Tycker det är fint och håller tummarna.
Det är dags att sätta Laholm på kartan igen!!
08.14
Kan man bygga sockerlådor vid gamla fina strandhotellet, så kan man väl bygga ett nytt fint hotell också. Varför ska inte Mellbystrand utvecklas.
08.27
Laholms kommun o Mellbystrand behöver ett Hotell


Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer