Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Cecilia Lindgard, planarkitekt på Laholms kommun i klippet. Foto: SVT

Länsstyrelsen: Olämpligt att bygga på sanddynerna

Uppdaterad
Publicerad
Länsstyrelsen menar att det vore olämpligt att bygga hus på sanddynerna, samt på den plats där hotellbyggnaden ska stå.

Laholms kommuns planer på ett hotell vid stranden i Mellbystrand diskuteras flitigt bland invånarna. Kommunen har samlat in alla synpunkter och Länsstyrelsen i Halland menar att det vore olämpligt att bygga hus på sanddynerna, på grund av erosion, alltså att det kommer nöta ner sanddynerna som spelar en viktig roll mot den stigande havsvattennivån, samt att det påverkar djurlivet.

De menar även att platsen där hotellet ska stå också kan bidra till erosionsproblem, eftersom havsvattennivån kan ha nått den delen år 2100.

De rödmarkerade områdena avråder Länsstyrelsen från byggnation. Foto: Länsstyrelsen

Planarkitekten: ”De studier vi gjort visar på att det är möjligt”

Laholms kommun har gjort flera utredningar, som visar på vilken miljöpåverkan ett bygge av hotell och tillhörande hus på sanddynerna skulle ha. De har även visat på att hotellet inte kommer att innebära att grannarna hamnar i skugga. Nu ska kommunen titta på de ändringar som behöver göras.

– De här fördjupade studierna vi har gjort visar på att det är möjligt, frågan är bara hur, säger Cecilia Lindgard, planarkitekt på Laholms kommun.

Se mer i klippet.

SVT rapporterade · Vad tycker du om planerna på ett nytt strandhotell?

Tack för alla kommentarer. Den här chatten är nu stängd.
06.28
“Mellbystrand - böndernas egna lekstuga”
Kommunpolitikerna får gärna bygga hotell eller ta in jurister för att skydda deras personlig intressen (läs bilstranden), men då får dom investera sina egna pengar på det och inte skattebetalarnas.
07.40
Ett hotell behövs i Mellbystrand, men varför ska det byggas så stort. Platsen är inte heller lämplig är inte ok att bygga i sanddynerna och inte heller ta den enda stora parkeringsplats som finns. Varför inte kontakta ägaren till "Kiruna kolonin" den platsen ligger bättre till.
Sedan måste vi förstå att Mellbystrand är inte Tylösand eller Båstad.
Monica
07.41
Härligt med nytänk o framåtanda...vi behöver bygga så fler kan njuta av vår fina strand...o fler livsnjutare kommer o konsumerar i vår kommun...ger arbetstilfällle o skatteintäkter.
07.51
bygg inte nya hotell
behåll den fina kust remsan
till glädje för alla i framtiden
--- det går aldrig att få tillbaka den


08.04
Klart att Mellbystrand ska ha ett hotell, men det måste smälta bättre in i miljön och får inte påverka den redan ansträngda parkeringssituationen sommartid. Jag hade inte sett denna 25-meters koloss framför mej direkt... utan mer något som smyger sej upp ur sanddynerna i etage. Och så en brygga, tack.
08.07
Det klassiska uttrycket Elefanten i porslinsbutiken har aldrig passat bättre.
08.12
Tycker det är fint och håller tummarna.
Det är dags att sätta Laholm på kartan igen!!
08.14
Kan man bygga sockerlådor vid gamla fina strandhotellet, så kan man väl bygga ett nytt fint hotell också. Varför ska inte Mellbystrand utvecklas.
08.27
Laholms kommun o Mellbystrand behöver ett Hotell


Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer