Om man tvingas ta till hushållspappret ska det slängas i papperskorgen – inte i toaletten. Foto: TT

Hushållspappret – den vanligaste ”fulspolningen”

Publicerad

Brukar du ”fulspola” – det vill säga spola ned annat än toalettpapper? I samband med FN:s världstoalettdag efterlyser de halländska kommunerna ett bättre toalettvett.

Toalettpappret är slut. Vad gör man? Det visar sig att en hel del hallänningar tar till hushållspappret – vilket påfrestar reningsverken.

I fjol spolades 280 ton skräp ned i Halmstads och Laholms toaletter, detta jämfört med 77 ton i Varbergs och Falkenbergs kommuner.

– Hushållspapper, våtservetter och annat substitut till toapapper är tyvärr en vanlig fulspolning, säger John Lindberg, gruppledare på Laholmsbuktens VA.

Annan typ av papper

Många känner inte till att hushållspappret inte ska spolas ned i toaletten. Det beror på att hushållpapper och andra typer av papper inte löses upp i avloppet på samma sätt som toalettpappret gör.

Och fulspolningarna orsakar inte bara stopp i toaletter och reningsverk, de kostar också pengar.

– Vi hoppas såklart att vi genom att berätta om skillnaden mellan toalettpapper och annat papper får många att ändra sitt beteende och slänga övrigt papper bland förbränningsbara sopor istället. Men också att fulspolare tänker till innan de spolar ner saker som inte hör hemma i toaletten, säger John Lindberg.

LÄS MER: Lista: Här är de vanligaste fulspolningarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.