Kostnaden för vatten och avlopp skiljer sig mycket kommuner emellan. Foto: Arkiv

Så dyrt är vattnet i din kommun

Uppdaterad
Publicerad

Vattnet kostar mer än dubbelt så mycket i Hylte än i Halmstad. Det visar den årliga Nils Holgersson-rapporten.

Nils Holgersson-gruppen jämför sedan 1996 priserna för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning i landets kommuner.

Halmstad åttonde billigast i landet

När årets rapport nu är ute, står det klart att Hylteborna får slanta upp mest i Halland för vatten och avlopp. 5 618 kronor per lägenhet och år ligger den genomsnittliga kostnaden på. Detta kan jämföras med 2 562 kronor i Halmstad.

– Vi ser kraftiga prisskillnader på vatten och avlopp mellan kommunerna. Förutsättningarna för kommunerna varierar visserligen men skillnaderna är så pass stora att de får en kännbar påverkan på konsumenternas privatekonomi, säger Hans Dahlin, ordförande i Nils Holgersson-gruppen.

Hans Dahlin är ordförande i Nils Holgersson-gruppen. Foto: Privat

Störst ökning i Varberg

Den största ökningen i pris i Halland står Varberg för, där vattnet blivit nästan 15 procent dyrare jämfört med förra året.

– Vi måste komma bort från ryckigheten i prissättningen. Det behövsen förutsägbarhet från år till år och eventuella höjningar börgöras över tid. En vattenräkning som plötsligt skenar kan bli enrejäl smäll för den enskilda plånboken, säger han.

Medelpriset för vatten och avlopp i Sverige har ökat med 3,0 procent från 2018 till 2019. Sedan 2014 har priset ökat med 14,1 procent, medan den allmänna prisutvecklingen endast har legat på 6,1 procent.

Medlemmar i Nils Holgersson-gruppen är Bostadsrätterna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och Sveriges Allmännytta.

Genomsnittskostnad för vatten/lägenhet och år

Halmstad: 2 562 kronor

Falkenberg: 4 000 kronor

Varberg: 4 358 kronor

Laholm: 4 657 kronor

Kungsbacka: 4 961 kronor

Hylte: 5 618 kronor

Källa: Nils Holgersson-rapporten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.