Foto: TT

Här är dricksvattnet billigast

Uppdaterad
Publicerad

Halmstads kommun har det billigaste dricksvattnet i Halland. Hylte sticker ut åt andra hållet.

Vad du betalar för ditt kranvatten varierar kraftigt beroende på var i Sverige du bor. Det visar Nils Holgersson-gruppens kartläggning.

Dyrast i Hylte

I Hallands län har Hylteborna den dyraste årskostnaden för vatten och avlopp – drygt 5 600 kronor. Billigast är det i Halmstad, där kostnaden är knappt 2 600 kronor per år.

– Vi ser kraftiga prisskillnader på vatten och avlopp mellan kommunerna. Förutsättningarna för kommunerna varierar visserligen, men de stora variationerna är ändå svåra för en enskild konsument att förstå. En liter mjölk kostar lika mycket över hela Sverige medan det är väldigt stora prisskillnader för en liter vatten beroende på var man bor, säger Jennie Wiederholm, ordförande Nils Holgersson-gruppen.

Minst i landet betalar invånarna i Solna i Stockolm, med en kostnad på 1 640 kronor per år. Medelkostnaden i Sverige ligger på 4 561 kronor. Nils Holgersson-Rapporten spår att vattnet kommer bli dyrare framöver på grund av klimatförändringar

Så mycket kostar dricksvattnet i din kommun

I tabellen nedan rangordnas kommunerna i Hallands län utifrån VA-taxa på årsbasis för 2018. VA-taxan redovisas enligt en typlägenhet om 67 kvm. Alla uppgifter är inklusive moms.

Halmstad: 2 562 kronor

Falkenberg: 3 733 kronor

Varberg: 3 792 kronor

Laholm: 4 657 kronor

Kungsbacka: 4 733 kronor

Hylte: 5 615 kronor.

Källa: Nils Holgersson-Rapporten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.