Ronny Löfquist (S), kommunråd Hylte. Foto: SVT

Hyltepolitiker vill ha fotbollsplan av kork

Uppdaterad
Publicerad

När Hylte till nästa vintersäsong ska ha en ny konstgräsplan vill de styrande politikerna nu ha kork – till en prislapp som är mer än en halv miljon kronor högre än för miljögummit.

När Hylte kommun lade konstgräs på Örnvallen i Hyltebruk för mer än 15 år sedan var det en av de första i Halland. Nu har bäst före-datumet passerats med minst fem år.

– Planen har inte varit tillåten för seriespel de senaste åren, säger kommunrådet Ronny Löfquist (S).

Som fyllnadsmaterial ligger det SBR-gummi från återvunna bildäck – den form av gummigranulat som bedöms innehålla mest tungmetaller och gifter.

Relativt oprövat naturmaterial

Men i höstas tog politikerna efter flera turer beslut om att skjuta till extra pengar för att kunna lägga om konstgräsplanen.

Och de styrande politikerna vill nu att Hylte blir pionjärer i Halland och väljer det relativt oprövade naturmaterialet kork som fyllnadsmaterial till de konstgjorda grässtråna.

– När vi tagit ställning till de diskussioner som finns med att gummi kan spridas ut i miljön så tycker vi att kork verkar vara det bästa alternativet. Bildäcksgummit är uteslutet för vår del, säger Ronny Löfquist.

Ett dyrare alternativ

I Sverige finns i dag ett fåtal konstgräsanläggningar med kork i stället för gummigranulat, bland annat i Stenungsund och på Borås arena där allsvenska Elfsborg spelar.

– De nackdelar som jag har fått höra är att det är mer flyktigt och att det riskerar att skapas vallar under match. Men det är från försäljare som vill sälja gummigranulat till oss. Innan vi tar ett beslut ska vi åka på studiebesök med våra fotbollsföreningar till någon av de korkplaner som finns, så att vi får känna på det ordentligt, säger Ronny Löfquist.

Prismässigt räknar Hylte kommun med att det blir 600.000-700.000 kronor dyrare än att välja miljögummi.

Kommunfullmäktige i Hylte har beslutet om budget på 6,5 miljoner kronor för projektet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Konstgräs

Mer i ämnet