Laholmspolitiker beredd att tänka om kring konstgräs

Uppdaterad
Publicerad

Efter miljölarmen begär nämndsordföranden Cecilia Roos (M) alla fakta på bordet om konstgräsplanerna i Laholm.

SVT har i flera reportage och artiklar rapporterat om miljölarmen kring konstgräsplanerna.

Läs mer: Giftgummi på hälften av Hallands konstgräsplaner

Bland annat besökte vi Laholm där kommunens konstgräsplan har drabbats av ett svinn på åtta ton gummigranulat de senaste sex åren. Och ingen vet säkert vart det har tagit vägen.

Måste ta på allvar

I hela Sverige bedöms mellan 2 000 och 4 000 ton gummi försvinna från konstgräsplanerna per år, enligt en rapport hos Naturvårdsverket. Och inom forskarvärlden varnas för att små små gummipartiklar från planerna kan sköljas med i regn- och smältvatten ända ut till haven.

– Det som har rapporterats om i nyheterna den senaste tiden måste vi ta på allvar och ta till oss. Därför har jag begärt att det här ska lyftas vid nästa sammanträde i nämnden. Vi måste skaffa oss mer kunskap om det här, säger Cecilia Roos som är ordförande i kultur- och utvecklingsnämnden i Laholm.

Kommuntjänstemän med konstgräsplaner som ansvarsområde kommer bli kallade till nämnden för att redogöra för problem och möjligheter.

Viktigt att vi gör rätt

Hon vill ha en granskning om dels vad som kan göras med den den befintliga konstgräsplanen i kommunen för minimera miljöpåverkan, dels hur kommunen ska anlägga den nya konstgräsplan som planeras i Veinge i år.

Den budget på fem miljoner kronor som lagts för en ny plan är baserad på att det även där ska ligga billigaste varianten av gummigranulat – kulor av nedmalda bildäck – en variant som Kemikalieinspektionen avråder ifrån.

– Det är väldigt viktigt att vi gör rätt när vi planerar för en ny plan, säger Cecilia Roos.

Ortens naturskyddsförening har i skrivelser till kommunen krävt att organiska nedbrytbara material som granulat av kork och kokos  istället ska användas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Konstgräs

Mer i ämnet