I SVT Hallands enkät framgår hur länets kommuner ställer sig till att betala ut fallskärmar åt dömda politiker. Foto: TT

I fem av sex Hallandskommuner kan politiker som döms för brott behålla fallskärmen

Uppdaterad
Publicerad

Falkenberg har skärpt reglerna för så kallat omställningstöd till avgående politiker som döms för brott. Laholm är på gång att ta beslut. Så här ser det ut i din halländska kommun.

Falkenbergs kommun

Beslutade i oktober 2020 att begränsa rätten till omställningsstöd för avgående politiker. Ingen får ersättning per automatik, utan kommunens arvodeskommitté har rätt att göra ”enskilda beslut krävs och ställningstagande” som bland annat brottslighet kan vara en grund.

– Vi var ganska snabba med det här förslaget efter det som framkom i Kungsbacka. Vi har möjlighet att göra undantag och välja att inte betala ut avgångsvederlag, säger Per Svensson (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Laholms kommun

Förslag är på väg upp i kommunfullmäktige om att en förtroendevald politiker som döms för brott som ger två års fängelse inte har rätt till ekonomiskt omställningsstöd efter sin politiska karriär. En enig kommunstyrelse har röstat för förslaget.

Halmstads kommun

Finns inget beslut och i nuläget inget förslag om att begränsa ersättningen för avgående politiker som dömts för brott.

– Men vi tittar gemensamt i Halland över ändringar i reglerna för ersättningar till politiker som har avslutat sina uppdrag. En del i detta arbete gäller politiker som döms för brott, säger kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman (M) som tror att det blir ett liknande förslag som i Laholm inför nästa mandatperiod.

Hylte kommun

Frågan håller på att diskuteras, men det finns i nuläget inget färdigt förslag eller beslut.

Varbergs kommun

Finns inget förslag eller beslut om regeländring.

– Vi har ett uppdrag att se över detta men inget färdigt i nuläget. Personalutskottet arbetar och ser över regelverket för framtiden. Vi kan inte ändra villkoren retroaktivt, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M).

Kungsbacka kommun

Här har flera partier velat införa hårdare regler för politikernas omställningsstöd efter skandalen där toppolitikern Hans Forsberg avgick efter att ha avslöjats med sexköp och ändå fick ut maximalt omställningsstöd. Men i nuläget finns inga beslut om förändrade regler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.