I klippet ovan berättar kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg Per Svensson (S) mer om varför de vill strama åt villkoren. Foto: TT/SVT

Hårdare villkor för att få politikerfallskärm i Falkenberg

Uppdaterad
Publicerad

Falkenbergs ledande politiker vill inte hamna i samma läge som Kungsbacka där förre kommunalrådet Hans Forsberg fick sex miljoner kronor i politikerpension efter att han straffats för sexköp och avgått. I Falkenberg vill man nu strama åt villkoren för när en politiker ska ha rätt till så kallat omställningsstöd efter avgång.

– Man är alltid som politiker fast i olika reglementen som då ska gälla alla, men de här vill vi se över i Falkenberg så att vi skulle kunna ta ett annat beslut än det man tog i Kungsbacka. Det är moraliskt fel att betala ut den här ersättningen tycker jag, säger Per Svensson (S), kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg.

Vill inte bli begränsade

Om Hans Forsberg hade begått ett brott där maxstraffet hade överskridit två års fängelse hade beslutet kunnat se annorlunda ut.

– Många har diskuterat om det är rätt att få pension om man har gjort ett brott, men i avtalet står att det går att frångå avtalet om det är ett brott som ger två års fängelsestraff eller mer och det är det inte här, säger Lisa Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande i en tidigare intervju med SVT Nyheter Halland.

I Falkenbergs kommun vill man inte bli begränsad av var brottet hamnar på straffskalan.

– Det finns ganska många brott som ger mindre än två års fängelse som ändå skadar förtroendet. Till exempel misshandel, rattfylla och sexköp. Då ska man kanske inte ha förmånen med omställningsstöd, säger Per Svensson (S)

De nya villkoren för omställningsstöd i Falkenbergs kommun beräknas vara klara tills årskiftet.

I klippet ovan berättar kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg Per Svensson (S) mer om varför de vill strama åt villkoren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.