Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Så bygger Halmstad för att tåla framtidens värme

Uppdaterad
Publicerad

Solskyddsfönster, kylande ventilation och stommar i betong – det är några saker som bostadsbolaget HFAB i Halmstad jobbar med för att minska effekten av värmeböljor. SVT besökte ett av kommunens nybyggen.

– Med de metoder vi använder kan vi minska inomhustemperaturen vid en värmebölja med två, tre grader, säger Ulf Johansson, energistrateg på HFAB, Halmstads kommunala bostadsbolag.

I ett samarbete mellan SVT Nyheter Småland och tidningen Hem och Hyra har över 50 kommunala bostadsbolag i Skåne- , Hallands-, Kronobergs- och Kalmar län svarat på frågor kring om man anpassar nybyggen för framtida värmeböljor.

Väljer betong före trä

I Halmstad återfinns ett av få kommunala bostadsbolag som uppger att de jobbar aktivt med klimatanpassning för värmeböljor, både vid nybyggnation och vid renoveringar.

Bland annat har man beslutat att bygga nya hus i betong, vilket har en kylande effekt. Samtidigt släpper betong ut mer växthusgaser än till exempel trä.

– Vi väljer grön betong i vår nyproduktion och återvunnen armering för att minska klimatavtrycket. Om man bygger i trä, då behöver man verkligen tänka på solavskärmning och ventilationen för att mota Olle i grind, säger Ulf Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.