Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Taina Adolfsson om hur det var under värmeböljan 2018 – och om vad som hänt sedan dess. Foto: TT/Privat

Hennes lägenhet blev 30 grader varm – då gjorde hyresvärden ”hål” i väggen

Publicerad

Under värmeböljan 2018 förvandlades då 75-åriga Taina Adolfssons lägenhet i Oskarshamn till en outhärdlig plats. För att lösa problemet med värme, valde fastighetsbolaget att sätta in en ventil – som gör det kallt på vintern.

Taina Adolfsson flyttade till sitt lägenhetshus på 60-talet. På den tiden var kylbehovet av svenska lägenheter begränsat till några enstaka dagar per år.

I dag är kylbehovet större, och om ytterligare 60 år kommer det enligt SMHI:s prognoser mångdubblas, om vi fortsätter att släppa ut växthusgaser i samma takt som idag.

Varning för framtiden

Sommaren 2018 med omfattande värmeböljor ses av både kommuner och forskare som en varning för hur det kan bli i framtiden. Men trots det jobbar få kommunala bostadsbolag aktivt med att klimatanpassa sina bostäder, visar SVT Nyheter Smålands och tidningen Hem och Hyras granskning.

Taina Adolfsson fick hantera värmen med duschar, dryck och promenader i skuggan. När hon klagade på värmen valde den privata hyresvärden att göra en ny ventil, så kallat ”hål i väggen”, som gör det svalare på sommaren.

Problemet är bara att det enligt Tania också medför att det blir kallt på vintern.

– Det känns som om de inte tar klimatförändringarna på allvar, säger Taina Adolfsson til SVT.

Hör Tania Adolfsson berätta i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer