Städer är särskilt utsatta för värme. Enligt forskaren Mattias Hjärpe borde bostadsbolagen planera redan nu för att hantera framtidens värmeböljor. Foto: Axel Brantemo/SVT, Stina Stjernkvist/TT

Forskaren: ”Varma städer är en ny fråga i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Det är bättre att göra klimatanpassningar för ett varmare klimat redan nu, det menar forskaren Mattias Hjerpe vid Linköpings universitet. I klippet kan du se hur man kan göra.

– Det här är fortfarande en väldigt ny fråga i Sverige, säger Mattias Hjerpe som forskar om städers svar på klimatomställning vid Linköpings universitet.

SVT Nyheter Småland har tillsammans med tidningen Hem och Hyra granskat de kommunala bostadsbolagens klimatanpassningar till framtida värmeböljor, som väntas bli fler och öka kylbehovet i städer och bostadshus. Få bostadsbolag har någon tydlig strategi för sådana klimatanpassningar.

Klimatkrisen

– Det här är ett behov som redan finns och kommer bli större i framtiden, säger Mattias Hjerpe.

Olika fördelar med olika material

Men frågan är komplex. Allt fler flerbostadshus byggs med en stomme i trä, vilket anses släppa ut mindre koldioxid, medan betong har en bättre förmåga att kyla ner hus.

En annan anpassning till varmare klimat är till exempel fönster som släpper in mindre solvärme – men då missar man lite av uppvärmningseffekten på vintern.

Därför vore det bra om forskare, kommuner och bostadsbolag redan nu började arbeta mer med frågan – för att slippa dyra och ineffektiva lösningar längre fram, menar Mattias Hjerpe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet