SVT:s reporter Johanna Holstein rapporterar från rättegången i fallet med mamman som åtalas för att ha dödat sitt barn. Foto: SVT

Idag inleds rättegången mot kvinnan som dödade sin fyraåring

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan har erkänt att hon ströp sin son till döds men säger att det var röster i huvudet som fick henne att göra det. Polisen har hört flera av hennes anhöriga som alla säger att även om kvinnan hade problem med sin psykiska hälsa var hon alltid mån om sin son.

Hela dagen den 29 september går hon runt med en känsla att något jagar henne, att det är något mörkt som vill henne och hennes son illa. Trots att hon inte är speciellt religiös så försöker hon ta sig till kyrkan för att komma undan det ”onda”, men hittar inte dit.

I stället går hon och sonen och köper godis och går hem igen.

Misstänkta barnamordet i Halmstad

Strax innan klockan 23 på kvällen den 29 september ringer hon SOS Alarm och berättar att hon har dödat sitt barn.

Spänd stämning i rättsalen

SVT:s reporter Johanna Holstein är på plats i rättegångssalen. Hon beskriver stämningen som spänd och något tryckt.

Under förmiddagen har åklagaren gått igenom förundersökningen och obduktionsrapporten, och visat övervakningsfilmer från den matbutik mamman och sonen besökte samma dag som hon dödade honom. Ett par timmar senare ringde mamman SOS Alarm och uppgav att hon dödat sin son. Larmsamtalet spelades upp i rättssalen.

Spår av THC

Det har även framkommit att kvinnan hade spår  av THC i kroppen – det huvudsakliga aktiva ämnet i cannabis – när hon togs till polisstationen efter sonens död. Prover visar även på förekomst av burprenofin som används som substitution vid behandling av opioidberoende. Ett läkemedel som kan orsaka hallucinationer.

Det står klart tidigt i rättegången att det här inte handlar om själva gärningsfrågan, båda parter är överens om att mamman har dödat sin son. Det åklagaren ska bevisa nu är att kvinnan hade uppsåt och att hennes sinnestillstånd innan dödstillfället var normalt. Den åtalade kvinnan ser illa medfaren ut och är uppenbart ledsen. Rättegången hölls inför stängda dörrar under den delen när det visades upp bilder på sonens kropp.

I sina egna anteckningar från häktet skriver mamman om sin ångest över att ha dödat sitt eget barn.

I klippet ovan berättar SVT:s reporter om fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkta barnamordet i Halmstad

Mer i ämnet