• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rättegången drar ut på tiden – igen. Förhandlingarna inleddes redan den 11 februari men kan nu inte avslutas förrän tidigast 26 maj. I klippet hör du kvinnans advokat kommentera dagen. Foto: SVT/ ALICE LOTH/ ARKIV

Experter kallas in i mordrättegång mot mamman

Uppdaterad
Publicerad

Den ena psykiatriska utredningen visar att mamman led av en allvarliga psykisk störning när hon dödade sin fyraårige son – den andra visar att hon inte gjorde det. Förvirringen gör nu att domstolen kallar in flera experter till rättegången som nu inte kommer kunna slutföras förrän sent i vår.

Efter en och en halv månads paus återupptogs på tisdagen rättegången i Halmstads tingsrätt mot den mordmisstänkta mamman.

Tanken var att den nu skulle avslutas efter att ett nytt rättspsykiatriskt utlåtande visat att kvinnan led av en allvarlig psykisk störning då hon dödade sitt barn. Det utlåtandet har gjorts efter att mammans försvarsadvokat Sofia Blomqvist Szabo underkänt det första utlåtandet som kom fram till att kvinnan inte led av en psykisk störning.

Rättsliga rådet kallas in

När rättegången på tisdagsmorgonen återupptogs fanns två olika utlåtanden som visade två helt olika resultat. Åklagaren begärde därför att ytterligare expertutlåtanden ska begäras in för att få klarhet i vilket utlåtande som egentligen gäller.

Domstolen beslutade därefter att Rättsliga rådet, ett självständigt organ under Socialstyrelsen, nu ska kallas in som experter och avgöra kvinnans hälsotillstånd.

Den redan utdragna rättegångsprocessen blir nu ändå mer utdragen och kan återupptas tidigast 26 maj.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Från SOS-alarmet fram till kritiken från Inspektionen för vård och omsorg. I klippet berättar SVT:s reporter Johanna Holstein om fallet med den dödade fyraårige pojken. Foto: SVT Design

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkta barnamordet i Halmstad

Mer i ämnet