Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jeanette Rundberg Kjellberg är avdelningschef på barn- och ungdomsavdelningen. Hon berättar i klippet att fyraåringens död har drabbat de anställda väldigt hårt och att man fortfarande jobbar med krishantering. Foto: Johanna SVT/Daniel Reinhardt/TT Bild

Socialtjänsten om fyraåringens fall: ”Vi hade inte kunnat förhindra det”

Uppdaterad
Publicerad

Orosanmälningarna låg på hög, det var stor personalomsättning och utredningstiderna var alldeles för långa. Så såg läget ut 2017 när den numera avlidna fyraåringens fall kom in för första gången till socialtjänsten i Halmstad. Och det kan ha haft betydelse, tror avdelningschefen Jeanette Rundberg Kjellberg.

Barn- och ungdomsavdelningen har inte fått några utökade resurser i större utsträckning på många år.

– Budgeten för socialtjänsten har inte ökat i samma utsträckning som tidigare men barn- och ungdomsavdelningen har genom förändringsarbete kunnat bibehålla både antal medarbetare och verksamhetskvalitet, skriver Jeanette Rundberg Kjellberg som är avdelningschef på Barn- och ungdomsavdelningen på Halmstads socialtjänst i ett mail till SVT.

Förbättrade situationen

Med start 2017 ändrade man arbetssättet. Dels satte man in förste socialsekreterare och dels har man omorganiserat till den så kallade ”Klaramodellen” som ska ha gett mer utrymme för handläggarna att jobba med ärenden.

Det har gett resultat och det syns inte minst i personalomsättningen. 2017 hade man en omsättning på cirka 65 procent och 2019 mindre än 20 procent. De flesta numera slutar på grund av privata skäl som flyttar eller liknande, enligt avdelningschefen. Även utredningstiderna har förkortats och ärenden ligger inte på hög lika länge.

Brister finns fortfarande kvar

Men vissa brister finns kvar – det syns inte minst i ärendet med den numera avlidna fyraårige pojken. Jeanette Rundberg Kjellberg tror att det hade sett annorlunda ut om ärendet med mamman och barnet hade kommit in till socialtjänsten i ett annat skede.

Samtidigt handlar Inspektionen för vård och omsorgs kritik mot hanteringen av ärendet främst om att man inte har lyckats inkludera barnet i utredningen.

– Vi måste bli bättre på det, att lyssna och prata med barnen, det har vi att lära, säger hon.

I klippet får du höra hur man har hanterat det tragiska dödsfallet och varför avdelningschefen tror att man inte hade kunnat förhindra det som skedde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkta barnamordet i Halmstad

Mer i ämnet