Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skarp kritik mot socialtjänsten i Halmstad efter fyraårings död2 Foto: Vilhelm Stokstad/TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Skarp kritik mot socialtjänsten i Halmstad efter fyraårings död

Uppdaterad
Publicerad

Socialnämnden i Halmstad får skarp kritik från Inspektionen för vård och omsorg i hanteringen kring fyraåringen som dödades av sin mamma i Halmstad. Det är inte första gången socialnämnden i Halmstad får liknande kritik i ärenden med utsatta barn. I fyra tidigare fall har Ivo påpekat kvalitetsbrister i utredningar och bedömningar av orosanmälningar som gäller barn.

Ivo skriver i sin kritik att man inte har utrett fyraåringens behov av skydd och stöd tillräckligt och att nämnden inte har tillgodosett barnets rätt till delaktighet. Ivo kan inte heller utesluta att den bristfälliga utredningen kan ha haft stor påverkan på den numera avlidna fyraåringens säkerhet.

Mellan 2016 och 2018 har Ivo påpekat liknande brister i fyra ärenden kring barns säkerhet för socialnämnden. Ändå upprepades bristerna i utredningen kring fyraåringen, något som Ivo ser mycket allvarligt på.

”Önskat att vi hade gjort mer”

Socialchefen Hans-Jörgen Wahlhed håller med vissa av delarna i Ivos kritik. Men menar också att han känner sig trygg med de insatser som man sedan tidigare har satt in efter Ivos tidigare kritik.

– Vi har själva konstaterat brister, det har vi varit transparenta med och vi tar till oss av Ivos kritik och vi kommer att vidta de åtgärder som krävs för att garantera att saker blir bättre.

Ni har haft möjligheten att rätta till den här typen av brister under minst fyra tillfällen under fyra år. Och nu med facit i hand, har det verkligen varit tillräckligt?

– Nej, det är väl uppenbart att vi hade önskat att vi hade gjort mer, säger han.

Dröjde åtta dagar

Den 12 december 2017 kom det in en orosanmälan efter att mamman visat positivt på opiater i ett drogtest. Det dröjde åtta dagar innan någon handläggare från socialtjänsten träffade familjen. Ivo skriver att man “finner det anmärkningsvärt att nämnden väntade så många dagar”, speciellt då nämnden själv bedömt uppgifterna som allvarliga.

Man hämtade aldrig in uppgifter från anmälaren och utredde inte mammans missbruk trots att hon själv var positiv till drogtester. Utredningen avslutades i april 2018 utan några åtgärder.

Hämtade inte in uppgifter från anmälare

När en orosanmälan sedan kom från förskolan i december samma år avslutades ärendet utan åtgärd då man inte såg situationen som allvarlig. Man hämtade dock aldrig in några uppgifter från förskolan eller från barnet. Därefter kontaktade mamman själv socialtjänsten flera gånger.

Genom att inte inleda en utredning så tar man inte hänsyn till barnets bästa, skriver Ivo i sin kritik. Ivo menar att man har prioriterat mammans integritet framför barnets bästa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se klippet för att uppdatera dig på fallet. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkta barnamordet i Halmstad

Mer i ämnet