Mamman ringde själv till SOS Alarm och uppgav att hon dödad sitt barn. Foto: SVT Design

Rättsliga rådet: Mamman led av en allvarlig psykisk störning

Uppdaterad
Publicerad

Mamman led av en allvarlig psykisk störning när hon dödade sin fyraårige son. Det slår nu Socialstyrelsens rättsliga råd fast efter att noga ha bedömt de båda första rättspsykiatriska undersökningarna och efter att ha gjort en egen undersökning av kvinnan.

Första rättspsykiatriska undersökningen visade att mamman inte led av en psykiskt störning när hon dödade sin 4-årige son. Men den blev underkänd och fick göras om på uppmaning av kvinnans advokat. Den andra rättspsykiatriska undersökningen kom fram till att kvinnan visst led av en psykiskt störning vid dådet.

När det sen fanns två olika rättspsykiatriska utlåtanden ville Halmstad tingsrätt ha en tredje bedömning.

Mamman hade ingen psykos

Då vände man sig till expertisen vid Socialstyrelsens rättsliga råd. Där har nu en tredje bedömning gjorts som kommit fram till att kvinnans tillstånd, vid mordet på fyraåringen, är att betrakta som en allvarlig psykisk störning och att hon är i behov av rättspsykiatrisk vård och inte fängelse.

Läkaren bedömer dock att hon inte var i en psykos när hon tog sin sons liv men i ett ”psykosliknande tillstånd”. Det ska ha genererats av hennes personlighetssyndrom (något som tidigare kallades för personlighetsstörning) i samband med en stark ångestproblematik som förstärkts av hennes alkoholmissbruk.

Rättegången fortsätter

Under måndagen fortsätter rättegången mot den mordmisstänkta kvinnan som avbröts i väntan på utlåtandet från det rättsliga rådet.

Detta har hänt: Fyraåringen som dödades av sin mamma

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Från SOS-alarmet fram till kritiken från Inspektionen för vård och omsorg. I klippet berättar SVT:s reporter Johanna Holstein om fallet med den dödade fyraårige pojken. Foto: SVT Design

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkta barnamordet i Halmstad

Mer i ämnet