I klippet kan du se en kurva över de ökade orosanmälningarna och höra om hur ärendeinströmningen kan ha påverkat hanteringen av fyraåringens ärende, enligt lex Sarah anmälan från socialnämnden. Foto: Marcus Alakangas/SVT

Det ökade behovet inom socialtjänsten matchas inte ekonomiskt

Uppdaterad
Publicerad

Orosanmälningarna som gäller barn i Halmstad har ökat successivt sedan 2012 – men de ekonomiska resurserna matchas inte. Det är ett problem som alla socialtjänster i Sverige måste hantera, enligt Ella Kardemark (KD) som är ansvarig politiker. Samtidigt visar kommunens egen lex Sarah-anmälan efter fyraåringens dödsfall att det finns problem med hög arbetsbelastning.

I socialnämndens egen lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, så återkommer det att personalen måste hantera det ständigt höga ärendeinflödet och att det kan leda till att brister skett i hanteringen av fyraåringens ärende. Det kan också finnas brister i fler ärenden men att det inte uppmärksammats, skriver man.

– Vi har en hög ärendeinströmning och jag tror att hela Sveriges socialtjänster kan skriva under på att samhällsutvecklingen gör att det finns en utmaning att möta upp behoven, säger Ella Kardemark (KD) som är ordförande i socialnämnden som är ytterst ansvarig för den kritik som inkommit från IVO.

I klippet kan du se hur mycket orosanmälningarna har ökat under åren i Halmstad och höra Ella Kardemark (KD) om läget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkta barnamordet i Halmstad

Mer i ämnet