En av de 15 åtalade i den stora knarkhärvan är en man i 35-års åldern från Kungsbacka. Foto: SVT arkiv

IKEA-kassar med amfetamin i förrådet – Kungsbackabo åtalas i stor knarkhärva

Uppdaterad
Publicerad

15 personer åtalas i ett mål där stora mängder amfetamin tillverkats och sålts i Sverige. Narkotikaligan kopplas, via en 35-årig man, till ett förråd i Kungsbacka där polisen hittade dussintals kilo amfetamin. Mannen beskrivs av åklagare som en familjefar med ett, på ytan, välordnat liv.

Mannen greps i Gårdstånga i Eslövs kommun och häktades i slutet av mars 2021. Nu åtalas han tillsammans med 14 andra vid Kristianstad tingrätt för synnerligen grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Mannen ska har anskaffat, transporterat, förvarat och innehaft narkotika. Samt förvarat två gevär på en adress i Kungsbacka.

– Han har på ytan levt ett normalt liv med arbete och familj men då haft detta som någon form av sidoverksamhet som vi förmodar har genererat en hel del pengar med bakgrund till de mängder han hanterat, säger kammaråklagare Helena Ljunggren till SVT.

Bevisning kopplat till Kungsbackabon

Polisen har hittat mannens DNA och fingeavtryck på flera föremål,  däribland en våg, etikettskrivare, svetshjälm och handskar med narkotikarester. Via swish, kontoutdrag, transaktioner via bitcoin och den åtalades bank-id har man sett ett mönster och geografiska platser som kan koppla mannen till brotten.

Operation Trojan Shields är en polisoperation kring två krypterade kommunikationstjänster där kriminella organisationer kan skicka meddelanden – information FBI och annan internationell polis lyckats avkryptera.

Genom att digitalt spåra mannens bil har polisen kartlagt hur han ska ha överlåtits 8,5 kg amfetamin i Åhus i februari. Den 2:a mars ska 45 kilo amfetamin framställts i Osby av ligan varav 30 kilo ska ha lämnats över till Kungsbackabon. Polisens spanare ser honom några veckor senare möta upp två andra personer i Kristianstad och att de tillsammans hanterar två väskor med en stor mängd amfetamin. Därefter grips Kungsbackabon.

– Mot bakgrund av allvarligheten på den här typen av brottslighet och den mängd narkotika det rör sig om som skulle säljas vidare – det är i det närmaste yrkesverksamhet – så kommer vi att yrka på långa fängelsestraff, och det gäller även honom.

Mannen själv förnekar brott.

Omfattande tillverkning av narkotika

Ligan ska ha hanterat 275 kilo amfetamin och amfetaminolja, 57 kilo cannabis, stora mängder ecstasy och en mindre mängd kokain. Gatuvärdet på narkotikan ligger på 82 miljoner kronor.

– Det är en omfattande framställning av narkotika som skett på svensk mark under en kort tidsperiod och vår reflektion är att det också finns en stor efterfrågan,  annars hade man inte gjort en sådan mängd. Vi har inte kunna visa annat än att det skulle säljas vidare i Sverige. Så det finns uppenbarligen en marknad.
 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
60 sekunder om operation: Trojan Shield Foto: TT

50,4 kg amfetamin
57,8 g kokain
1,13 g narkotika

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.